„Zápas jsme chtěli dotáhnout do vítězného konce, bohužel se tak nestalo,“ pronesl opavský trenér Karel Suchánek.

Po bezbrankové první třetině přišla 35. minuta. Bednárek před bránou našel Kamila Suchánka a opavský kapitán vsítil vedoucí branku. Záhy mohlo být srovnáno, ale situaci tři na jednoho nevyřešili hostující hráči nejlépe. Vedení vydrželo domácím až do 46. minuty.

Hosté zakombinovali před bránou domácích a Prachař se přesně trefil do odkryté brány. Pak se na ledě opět dlouhé minuty nic nedělo a už to vypadalo, že zápas spěje do prodloužení. Optický tlak si sice udržovala Opava, ale o nějakém zakončení nemohla být řeč.

Osud utkání rozlomila až šedesátá minuta. Devět sekund před sirénou se v útočném pásmu zbavil protihráče střelec vyrovnávacího gólu Prachař a svou druhou brankou sebral Slezanu všechny body. „Do utkání jsme šli se čtyřmi útoky tak, aby se zátěž rovnoměrně rozložila, premiéru si odbyl Adam Koschatzký a podle mě nezklamal,“ poznamenal Suchánek a dodal:

„Určitě jsme z porážky zklamaní. Jisté je, že v play off, pokud chceme uspět, musíme odehrát zápas s větším nasazením.“

HC Slezan Opava - HC Břeclav 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)
Branky: 35. Suchánek (Bednárek) - 46. Prachař (Nohel), 60. Prachař (Karný, Strapko). Vyloučení: 4:5. Využití: 0:0. Diváci: 300

HC Slezan Opava: Iláš - Kukol, Tichý, Čavrk, Bednárek, Měkýš, Vitásek - Herman, Grofek, Měch, Černý, Kovalovský, Chalupa, Kocián, Suchánek, Polok, Tůma, Suchý, Kříž, Koschatzký

Opavský Slezan si souboj s Břeclaví ještě zopakuje

Takové vyvrcholení základní části by nevymyslel ani mistr hororů Hitchcock. Opavský tým po vyrovnaném zápase prohrál s Břeclaví brankou devět vteřin před koncem a musel čekat, jak dopadne souboj Přerova s Novým Jičínem. V něm se nakonec radovali z výhry po nájezdech hosté z Nového Jičína, a rozhodli tak o tom, že si Břeclav a Opava svůj souboj za dva dny zopakují.

Po skončení zápasu to vypadalo, že se Slezan neoblíbené Břeclavi vyhne, Nový Jičín ale v posledním možném okamžiku strhl vítězství na svou stranu a v konečné tabulce se dostal právě před Břeclav. Opavský tým má s Břeclaví v sezóně nejhorší bilanci ze všech soupeřů - dokázal zvítězit jen v prvním měření sil v Břeclavi po samostatných nájezdech 5:4, další tři zápasy vyhrála Břeclav 3:2, 6:2 a 2:1.

I proto je Břeclav pro opavský tým nejméně příjemným soupeřem.

Hokejisté Břeclavi měli v základní části za sebou mohutný finiš, který je vynesl až do předkola play off. Ještě na konci ledna byla Břeclav předposlední, ale z posledních 13 zápasů získali hokejisté z jihu Moravy 10 vítězství a posunuli se v tabulce na 12. příčku. Velký podíl na tom má zejména útočník Tomáš Prachař, který přišel v průběhu podzimu z Jablonce a ve 21 zápasech nastřílel 23 branek!

Pozadu nezůstávají ani zkušení Tomáš Karný, který má za sebou i zápasy v nejvyšší soutěži v dresu Zlína, a bývalý útočník prvoligové Třebíče Štěpán Hrůza. Nejzkušenějším hráčem Břeclavi je pak dvaačtyřicetiletý Pavel Nohel, který má za sebou jedenáct extraligových sezon a v letech 1997 - 99 působil i v opavském týmu.

Zatímco útočníci Břeclavi překypují zkušeností, obrana nemá s výjimkou Slováka Stropka a bývalého hráče brněnské Komety Strýčka žádného zkušenějšího hráče. Břeclav také v sezoně inkasovala o 16 branek více než Opava a vstřelila jich hned o 33 méně. Brankářskou jedničkou Břeclavi je Jaroslav Chvátal, který před sezonou přišel z Techniky Brno, dvojku mu dělá Petr Žurek, který v mládežnických týmech také působil v Opavě.

Trenérem týmu je od prosince Bohumil Prachař, který nejprve skončil na střídačce sestupujícího Velkého Meziříčí, aby pak došel s Břeclaví do play off. Opavský tým vstoupí do předkola play-off v úterý 10. března, zápas na opavském zimním stadionu začíná v 18.00.

Odveta se hraje ve čtvrtek v Břeclavi. Případný třetí duel série, která je hraná na dvě vítězství, by byl na programu opět v Opavě v sobotu 14. března. Opavští hokejisté věří, že je na vrcholu sezony přijde povzbudit co nejvíce fanoušků.

Další dvojice v předkole play off 2.ligy: Orlová - Žďár nad Sázavou, Vsetín - Nový Jičín Uničov – Přerov, Technika Brno - Šternberk Trojice Šumperk, Valašské Meziříčí a Hodonín má v předkole volno a postupuje přímo do čtvrtfinále.

Bodování hráčů v letošních vzájemných zápasech

Břeclav: Nohel 2+5, Karný 4+2, Balát 2+1, Prachař 2+1, Hrůza 1+2, Čikl 1+2, Strýček 0+3
Opava: Kovalovský 3+0, Černý 2+0, Suchý 2+0, Grofek 1+1, Polok 1+1, Měch 0+2, Chalupa 0+2

(berg)