Ještě na podzim opora Slovanu Bratislava rozluštila penaltové drama nedělního šlágru druhé hokejové ligy mezi domácí Opavou a Uničovem.

Slezan s juniorem Adamem Trenčanem v brance nejdříve přežil velkou šanci Pekra, ovšem v 5. minutě inkasoval. Nad brankářovo rameno mířil přesně Jurča. Opavští odpověděli akcí dvojice Tichý – Černý, prvně jmenovaný trefil jen brankáře Jedličku.

Běžela 14. minuta a stadion utichl. Ševčíkovo nahození tečoval šikovně do odkryté branky Pekr. Otřesení domácí se ale dokázali ještě do sirény zvednout. Odraženého puku se zmocnil Tůma a vrátil svůj klub do hry.

Druhou třetinu začala Opava aktivně a brankář Jedlička si mohl koupit lístky na kolotoč. Nejdříve zazdili tutovky Černý s Měchem, poté neuspěl ani David Kovalovský. Minutu před koncem třetiny ale přece jen přineslo ofenzivní snažení domácích své ovoce. V přesilovce nedal Jedličkovi šanci Bednárek.

Ve třetí třetině se oba týmy spíše soustředily na pozornou obranu, a zápas tak dospěl do prodloužení. V něm měl největší šanci Kovalovský, který se sám řítil na Jedličku, ale v rozhodujícím momentu trefil tyč. O vítězi rozhodovaly samostatné nájezdy. V nich zařídil hostům vítězství Petr Pavlas.

„S výsledkem nemůžeme být nespokojeni, soupeř má svou kvalitu. Ve druhé třetině jsme měli ale mnoho šancí, snad každý útočník mohl dát gól. V prodloužení jsme bohužel dali tyčku a nájezdy našim brankářům nevyšly. Na posledním nájezdu jsem chtěl něco změnit a postavil jsem Radka Konečného, ale Petr Pavlas je zkušený hráč a nájezd proměnil,“ zhodnotil utkání opavský trenér Karel Suchánek.

HC Slezan Opava - HC Uničov 2:3 (1:2, 1:0, 0:0 - 0:0)
Branky a nahrávky: 18. Tůma (Polok), 39. Bednárek (Grofek) - 5. Jurča (Pekr), 14. Pekr (Ševčík), 66. Pavlas. Rozhodčí: Mrkva - Bojda, Mikler. Vyloučení: 5:6. Využití: 2:1. Diváci: 300

HC Slezan Opava: Trenčan (65. Konečný) - Vitásek, Tichý, Čavrk, Bednárek, Měkýš, Hartmann - Grofek, Měch, Černý, Kovalovský, Chalupa, Kocián, Suchánek, Polok, Tůma, Suchý, Kříž, Weiss
HC Uničov: Jedličk (65. Tihlář) - Pavlas, Heča, Rajnoha M., Molota, Bahula, Žákovčík - Pekr, Ševčík, Komínek, Frieb, Rajnoha K., Čada, Diviš, Bařica, Jurča, Handl, Pur

JedličŠkoda neproměněných šancí

Oproti předpokladům se v brance Slezanu objevil v nedělním zápase proti Uničovu Adam Trenčan. Opavská posila Tomáš Vošvrda si totiž v sobotním zápase juniorky přivodil zranění a nemohl na zápas přicestovat.

Slovenský gólman ve službách Opavy v zápase podal dobrý výkon a devětadvaceti úspěšnými zákroky svůj tým podržel, byl rád, že se jeho spoluhráčům podařilo dotáhnout nepříznivý stav 0:2, který na světelné tabuli svítil po 14 minutách. „Ta první třetina nám nevyšla, nevím, čím to bylo. Naštěstí jsme dokázali ještě na konci třetiny snížit a ve druhé třetině vyrovnat,“ říká Trenčan.

Do druhé části poté opavský tým vlétl jako vyměněný a zasypával uničovského brankáře Jedličku jednou střelou za druhou. Byly pokyny od trenérů v kabině odlišné od začátku zápasu? „Určitě ne, trenéři nám říkali to samé. Začali jsme ale hrát lépe v obraně a je škoda, že kluci nedali víc šancí,“ zalitoval mladý gólman.

Adam Trenčan nakonec tým dovedl do prodloužení, a když v něm v největší šanci trefil David Kovalovský jen tyčku, došlo na nájezdy. V nich ale hosté dvakrát skórovali a trenér Suchánek se rozhodl na třetí nájezd poslat do hry náhradníka Konečného. „Nevím, proč se tak rozhodl, mně k tomu nic neřekl. Věřil jsem si na ten poslední nájezd,“ podotkl Trenčan.

Hostující velezkušený obránce Petr Pavlas ale Radka Konečného překonal, a protože opavský Černý ve třetí sérii neuspěl, odvezli si hosté bod navíc.

Zajímavostí je, že i uničovský kouč Sršeň provedl před nájezdy změnu a do branky se postavil náhradník Tihlář.

Adam Trenčan do sezony původně vstupoval jako jednička juniorského týmu a měl krýt záda Radkovi Masnému u mužů, nakonec se ale do branky dostal častěji, než sám vůbec očekával. „Jsem rád, že jsem mohl tolikrát chytat. Druhá liga je oproti juniorce mnohem rychlejší, hráči jsou zkušenější a i ty střely mají větší rychlost,“ porovnával Trenčan obě soutěže.

Na play off by ale zřejmě měl opět zaujmout pozici náhradníka. „Trenér říkal, že by měl přijít na play off David Iláš, takže asi bude chytat on. Když dostanu šanci já, určitě se budu snažit podat co nejlepší výkon,“ řekl Adam Trenčan. Svoje play off si ale Trenčan užije v juniorce, kde se bude snažit se spoluhráči vrátit loňské vyřazení Plzni.

„Určitě se na to těším. Věřím, že je porazíme a vrátíme jim to,“ řekl odhodlaně.

(berg)