K dalšímu přípravnému duelu totiž mířili hráči z Opavy do nedalekého Nového Jičína. S celkem, který loni skončil stejně jako Opava ve čtvrtfinále play off, mají Slezané vyrovnanou bilanci – v posledních čtyřech duelech se zrodily dvě výhry a dvě prohry.

Nový Jičín patří mezi špatně čitelné celky, navíc podle předchozích informací by se v jeho kádru mělo představit hned trio nových hráčů - gólman Lukáš Šrámek z Hodonína, který už v Novém Jičíně v minulosti působil, zkušený obránce Bohuslav Hruškovský z Valašského Meziříčí a útočník Studénky Martin Kabeláč.

Nejen Opava, ale také Jičín si v dalším přípravném střetnutí chtěl spravit náladu po předchozí prohře (s Frýdkem-Místkem 0:4). Opavané se však na ledě soupeře rychle osmělili a hlavně zásluhou dobře odehrané první třetiny vyhráli 2:3.

Utkání ale bylo hodně vyrovnané a nervózní, o tom svědčí nejen poměr střel na branku, který byl 24:26 ve prospěch Opavanů, ale i několik šarvátek ne ledě, za které padaly tresty do konce utkání, které dostal domácí Uhlár a opavští Bednárek s Tůmou. Smutnou kapitolou duelu je i zranění.

Hned na začátku mohlo být Opavě pěkně horko. Domácí dostali brzy výhodu přesilovky pět na tři, ale svůj tlak využít nedokázali. Pak ale domácí gólman Šrámek v sedmé minutě kapituloval, když po spolupráci s Tichým přesně zamířil Kukol – 0:1. O dalších sedm minut později si kotouč vyměnil Černý s Grofkem a jeho střela změnila skóre na 0:2.

Opavané měli ve zbytku třetiny viditelně navrch, ale při závěrečném klaksonu třetiny stále svítilo stejné skóre. Domácí se vážněji připomněli až ve druhé dvacetiminutovce. Běžela 30. minuta, když po akci Macháčka s Pavlačkou brankář Valášek nezakryl celý prostor a jeho síť se zavlnila – 1:2.

Tlak domácích ještě více zesílil, ale obrana Opavy již odolávala. Naopak dvě minuty před koncem třetiny vyrazil dopředu Mlýnek, předal Suchánkovi a jeho dobře mířený úder poslal Slezan do vedení 1:3. Závěr třetiny ale poznamenala již zmíněná šarvátka, za kterou rozhodčí vylučoval do konce utkání.

Poslední část hry přinesla na led hlavně nervozitu z konce druhé dvacetiminutovky a jen jedinou trefu do černého. Tu zaznamenal ve 48. minutě domácí Chvostek, když využil náhru Gebauera.

„Jednalo se vlastně o derby a utkání mělo také všechny atributy derby – bylo vyrovnané a hodně nervózní. Naše vítězství se rodilo těžce. Kdyby Nový Jičín na začátku využil přesilovku, mohlo vše mít úplně jiný průběh. Jsme ale teprve v začátku přípravy, na nějaké komplexní hodnocení je ještě moc brzy. V každém případě nám v Novém Jičíně opět stouplo sebevědomí do dalších zápasů,“ vrátil se k utkání opavský trenér Karel Suchánek.

Další utkání totiž odehrají hokejisté Slezanu už dnes, a to s týmem polského Jastrzębie. Podle trenéra Suchánka to pro Opavu bude velice dobrá prověrka: „V celku hraje několik hráčů z české ligy a tým už dokázal porazit řadu jiných silných soupeřů,“ zdůraznil Suchánek.

HC Nový Jičín - HC Slezan Opava 2:3 (0:2, 1:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 30. Pavlačka (Macháček), 48. Chvostek (Gebauer) - 7. Kukol (Tichý), 14. Grofek (Černý), 38. Suchánek (Mlýnek). Vyloučení: 6:12, navíc Uhlár - Bednárek, Tůma 5+dku. Využití: 1:2.
Opava: Vlašánek (Plánovský) - Bednárek, Měkýš, Vrábel, Tichý, Tůma, Kukol, Schreier, Kříž, Herman, Polok, Pavelek, Kocián, Volf, Černý, Grofek, Suchánek, Chalupa, Mlýnek, Vlašánek. Trenér: Karel Suchánek.