Hodně expertů se tomu divilo: už tehdy bylo jasně znát, že tenhle skromný rodák z Frýdku-Místku má v bruslích dynamit a s vervou se vrhá i do nejlítější řeže. Šancí ale moc nedostal. Paláta to štvalo, byť o tom moc nemluvil. To totiž není jeho styl místo řečí dává přednost dřině.

A dovedlo ho to až ke Stanley Cupu…

Hokejový trenér Alois Hadamczik při fotografování pro Deník, 1. září 2020 v Kravařích.
OSOBNOSTI REGIONU! Alois Hadamczik: Prodat Baník byla moje životní chyba

Palátův tým Tampa Bay Lightning přehrál ve finále NHL Dallas 4:2 na zápasy a podruhé v klubové historii slaví zisk hokejového grálu. „Prožívám nepopsatelné chvíle,“ vzkázal do Česka.

Neusnul na vavřínech

Tampa se Palátovi stala hokejovým domovem. Už v úspěšných farmářských týmech ho trenérsky vedl Jon Cooper, jenž si ho po svém povýšení do áčka povolal i do NHL. „Trenér Cooper mě provází celou dospělou ka-riéru, tím je to jednodušší. Známe se a on ví, co ode mě očekávat. Jsem rád, že mi věří,“ líčil útočník před finále. Po něm vyprávěl, že to byla těžká série. „Ale vyhráli jsme zaslouženě.“

Mistrovství světa v para hokeji 2019, Korea - Česká republika (zápas o 3. místo), 4. května 2019 v Ostravě. Na snímku tým Česka.
Světový para hokej se opět sjede do Ostravy. Podívejte se na snímky z roku 2019

Palát se stal jedním z méně nápadných, ale nepostradatelných stavebních kamenů týmu, který budoval Steve Yzerman (a nyní tomu šéfuje jeho žák Julien BriseBois).

O důvěře v Paláta svědčí i nová pětiletá smlouva, kterou hráč s klubem podepsal v létě 2017. Zaručuje mu průměrný roční příjem 5,3 milionu dolarů.

Slušný kontrakt, že? Palát ale neusnul ani na vavřínech, ani na milionech. „Spíš to pro něj byla motivace do další práce, což teď názorně ukazuje,“ tvrdí Palátův zástupce Robert Spálenka ze společnosti Sport Invest.

VÍTKOVIČTÍ HOKEJISTÉ se po desetidenní vynucené pauze opět připravují společně.
Vítkovice jsou po karanténě zpět v tréninku. I s posilou Poláškem

V Tampě postupně vznikla kolem kapitána Steva Stamkose semknutá parta už několik let se řadící mezi hlavní favority na zisk blyštivého „džbánku“. Ne pokaždé se ale zadaří: třeba loni Palát a spol. hned v 1. kole play-off senzačně rupli s Columbusem.

Letos si to v koronavirové bublině vynahradili. V kleci čaroval Andrej Vasilevskij, obraně dominoval švédský habán Victor Hedman (ten získal i Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off), v útoku řádili Nikita Kučerov a Brayden Point. A vedle nich Palát, s jedenácti góly třetí nejlepší střelec vyřazovacích bojů. O úspěch se zasloužil i obránce Jana Rutta.

„Měli jsme skvěle složený tým,“ dodala česká hvězda.

Oslava s fanoušky 

„Mnozí z hlavních tahounů souhlasili s nižšími smlouvami, aby klub mohl podepsat další kvalitní hráče a přitom se vejít do platového stropu,“ hledá Spálenka důvody úspěchu Blesků.

Sám 29letý Palát se nikdy necpal do popředí, někdy mu nadřízení i trochu zazlívali, že se na ledě soustředí moc na černou práci a nevyužívá svůj ofenzivní potenciál.

Bývalý český hokejový útočník Radoslav Kuřidým při fotografování pro Deník, 10. září 2020 v Ostravě. Mistr s Vítkovicemi z roku 1981.
OSOBNOSTI REGIONU! Pomohl Vítkovicím k historickému titulu. Hokejem žije i dnes

V letošních bojích o Stanley Cup ale naplno předvedl, co dokáže. Jedenáct zářezů na pažbě mluví za vše.

Pište si, že i jeho fanoušci obejmou (pokud jim to úřady na Floridě dovolí…). Možná ano. „Těším se domů. Ve středu nás čeká oslava na lodích v centru města, pak máme představení poháru na stadionu Buccaneers,“ přiblížil Palát.