O této kontroverzní osobnosti bude návštěvníkům Zámeckého klubu od 18 hodin vyprávět Zuzana Beranová, která její osudy mapuje už přes sedm let. Obrazová část besedy posluchačům přiblíží i méně známé aktivity Joy, kterými se rovněž proslavila po celém světě, a místa v Keni, kde tato povahově komplikovaná žena v době své slávy působila.

Zuzana Beranová vydala před několika měsíci unikátní životopis nazvaný Setkání se smrtí s podtitulem Příběh opavské rodačky Joy Adamsonové. Součástí besedy bude autogramiáda a knihu si zájemci budou moci hned i koupit. Je to dosud jediný životopis Joy Adamsonové, zaměřený na její kořeny na Opavsku a pobyt v osadě Na Stoupách u Kružberku. Tam žil její dědeček Carl Weisshuhn, zakladatel žimrovické papírny i unikátního náhonu, a v jeho rozlehlé vile se rodina pravidelně scházela.

V knize jsou poprvé zveřejněny fotografie vztahující se k jejím mladým letům. „Joy, která se původně jmenovala Friederike Victoria Gessnerová, neměla šťastné dětství. Matku nezajímala a otec ji týral. Nepoznala vřelé lidské city a sama je pak lidem také nedokázala dávat.Oto víc milovala lvici Elsu, u které našla absolutní lásku,“ říká Zuzana Beranová.

Knížka popisuje i okolnosti, za kterých se autorka knihy Příběh lvice Elsy dostala do Keni, i složité prosazování vídeňské mondény v nezvyklém prostředí. Poutavě líčí život v drsné buši a rozebírá, proč byla roku 1980 v rezervaci Shaba brutálně zavražděna.