Jste jako choreograf spokojen s letošní sezonou?
Za sebe jsem a doufám, že diváci také. Pro mě byla dost náročná, protože jsem ji absolvoval též jako tanečník. Pokud mohu usuzovat z reakcí publika, pohybově se vydařila například Arizona Lady a hodně spokojený jsem též s Liškou Bystrouškou nebo baletním večerem Juno a Avos, na níž spolupracoval významný český choreograf Jiří Pokorný. Tanečně se mi pod jeho vedením pracovalo velmi dobře, ale jsem přesvědčený, že baletní soubor odehrál se ctí všechna představení, ve kterých účinkoval.

A přitom má členů „jako do mariáše“. O to je jeho působení těžší.
V současné době máme jen čtyři baletní páry, ale už jsme si zvykli. I s tak malým počtem se v choreografiích snažím vytvořit dojem jevištního naplnění a při potřebě dalších postav využívám hosty.

V Národním divadle, kde jste působil, byl taneční ansámbl poněkud větší.
Podstatně větší. V době mého působení měl soubor kolem padesáti členů, ale jde v podstatě jen o výsledný dojem.

Ilustrační foto
Kylešovice: zvelebení sídliště má trvat čtyři roky

Pod kterým šéfem jste tehdy v Národním vystupoval?
Po konkurzu mě přijímal ještě Jiří Němeček, potom jsem odešel na vojnu a po návratu vedl soubor už Vlastimil Harapes. Jeho osobnost bývá vnímaná různě, ale jisté je, že kromě sebe dokázal zviditelnit i celý balet Národního divadla a to vidím jako podstatné.

Vaše Kladivo na čarodějnici asi zůstane fenoménem. Nechystáte něco podobného?
Nápady by byly a rozhodně se nové autorské inscenaci nebráním. Konkrétní námět mám už přichystaný a pomalu ho dotvářím. Bližší podrobnosti o tom, čeho se týká, zatím uvádět nechci. S vedením divadla jsem zatím dohodnutý, a pokud se nic nezmění, může být představení zařazeno do sezony 2019/2020.

Pokud vím, nejste „zaháčkovaný“ jen v opavském divadle.
Tak už to chodí. Choreograficky jsem působil v divadlech v Banské Bystrici, v Šumperku i v ostravském „Myronovi“. Tanečně zase hostuji v ostravských muzikálech a do toho ještě vyučuji v opavské Církevní konzervatoři a v ostravské konzervatoři, takže se rozhodně nenudím. Odpočívám od 22.30, kdy přijdu z představení do doby, než usnu a od šesti ráno bývám znovu na nohách.

Ilustrační foto z místa krádeže.
Hrdina týdne: údržbář opavské nemocnice chytil zloděje
Hlučínský cestovatel Pavel Klega bral svou účast v Prostřenu také jako sociální experiment.
Hlučínský cestovatel v Prostřenu přiotrávil soutěžící