Programy začnou dnes v sedmnáct hodin. Jako první venku zahraje přestavení Bílé divadlo z Ostravy, které nese název Z tohoto obrazu už nikdy neodejdu.

Divadlo, opavskému publiku známé, je volné umělecké sdružení, které se již pětadvacet let zabývá jevištními i tzv. paradivadelními experimenty, a tak se stane, že před opavským kostelem vyroste kolotoč, na němž se mimo jiné budou snažit odkrývat a objevovat záhadný a tajemný smysl našeho dětství, nečekané zjevení lásky…

Divadlo vystřídají žáci a studenti Základní umělecké školy Solná. Představí se na výstavách Snílci, blouznivci a andělé a Holky snílky, kde hlavním námětem děl budou sny, reálné i nereálné. Do další akce bude také zapojena umělecká škola. Žáci vzdají hold umělci Yves Kleinovi, který v roce 1960 v New Yorku použil nahé modelky jako štětec.

Namáčel je do barvy a poté s nimi maloval na plátna. Jak dopadne happening Antropometrie, se dozvědí přítomní dnes od osmnácti hodin. Slavnostní zahájení uzavře krátké hudební zasnění s kapelou Longital. Ta bude dále pokračovat v opavském Music clubu 13 od jednadvaceti hodin.

Ovšem nebude na snový koncert sama. Ke slovenské kapele, které tvoří duo Shina Lo a Daniel Salontay, se přidá české seskupení Lealoo. Longital je považován za slovenskou špičku alternativní scény. Na svém kontě mají osm alb. Jejich koncert je univerzální soundtrack ke snění, poetická výprava, hlasy vycházející ze srdce a neobyčejná hudba s vlastním názorem.

Druhý z dnešních vystupujících, Lealoo se pohybuje na pomezí elektronické hudby a rocku. Jejich hudba je postavena na výrazném individuálním výkonu Evi.