Základní škola T. G. Masaryka se již čtvrtým rokem aktivně zapojuje do programu festivalu Další břehy. Nejinak tomu bude i letos.

Zítra se v 15.30 uskuteční vernisáž k výstavě Poprvé společně… aneb Když kvetou sakury. Letošní dílka vytvořily poprvé také žáci Základní školy na ulici Mírová. Zítřejší večer bude patřit Příležitostnému divadelnímu souboru Dr. Františka Smělíka, který si připravil netradiční a nadlehčené představení: obrazy tradiční japonské kultury dynastie Švej-Žu-Žu.

Jeden z aktérů, Jiří Siostrzonek zve na akci slovy: „Zveme vás na 3. valnou hromadu „Opavsko-japonské gerontologické společnosti“, která se uskuteční ve středu ve dvacet hodin v Café Evžen.“ Další divadlo je připraveno na čtvrteční večer do Music clubu 13. Přestaví se divadelní soubor Náměstí Osvoboditelů č.p. 14. Od dvaceti hodin uvedou scénické čtení na motivy hry Kóno Svého – Přátelé. P

áteční přednášky Věry Hrdličková z důvodu nemoci byly zrušeny. Program tak plynule pokračuje ve Slezském divadle japonskou operou Yuzuru, kde v hlavní roli Tsu bude hostovat Michiyo Keiko. Narodil jsem se mnichem. To je název přednášky Robina Šóena Heřmana, který v sobotu 26. dubna od sedmnácti hodin bude v minoritském klášteře vyprávět o životě a praxi v japonském buddhistickém klášteře.

Na dvacátou hodinu je do Lidového domu připravena hudba třetího tisíciletí, Autopilote. Kapele kromě čtyř Čechů propůjčuje hlas japonská zpěvačka Tuniko Ishijima. Závěrečný den festivalu bude patřit Jindřichu Štreitovi, který bude v neděli 27. dubna besedovat v minoritském klášteře. Od šestnácti hodin bude zájemcům popisovat svůj fotografický projekt Japonsko – Lidé z Akagi. Od devatenácti hodin se v kostele svatého Václava promítne film Rašomon.

(ans)

Japonsko na tři způsoby

V knihovně Petra Bezruče bude dnes vycházet slunce.Těšit se můžete na zenovou inspiraci v Hičhaikum, osobní prožitky z pobytů v Japonsku a konečně na Japonsko z různých pohledů zachycené objektivem fotoaparátů. Akce bude zahájena v 17.30 v knihovně Petra Bezruče OKO, výstavou fotografií Tsukuba, města, které je centrum japonského výzkumu.

V osmnáct hodin bude následovat vernisáž výstavy fotografií Kjótský rok. Půlhodiny nato, vystoupí Jan Kunze. Básník a hudebník představí svou sbírku Hičhaikum. Nečekejte žádné suchopárné čtení básní, ale poezii v akci. Sbírku, inspirovanou východní i beatnickou poetikou, spolu s dalšími muzikanty převedl do hudebně-divadelní performace. Projekt je na bázi slam poetry, tedy básnického klání, kdy se snaží básník přesvědčit publikum o svých kvalitách výrazným projevem, který diváci hodnotí.

Večer bude zakončen přednáškou Kjóto – živá pokladnice japonské kultury. O své postřehy se s vámi rozdělí Robin Šóen Heřman, specialista na oblast japonské duchovní kultury a estetiky. Vystudoval japanologii na Filozofické fakultě Karlovy univerzity, pobýval na Kjúšské a Kjótské univerzitě. V současnosti působí jako výkonný ředitel Česko – japonské společnosti.

(zuk)

FESTIVAL DALŠÍ BŘEHY (22. – 27. dubna)

Film Balada o Narajamě (kino Mír) úterý, 17.30
Příležitostný divadel. Soubor Dr. Fr. Smějíka (Café Evžen) středa, 20.00
Film Strach a chvění (kino Mír) čtvrtek, 17.30
Scénické čtení (Music club 13) čtvrtek, 20.00
Opera Yuzuru (Slezské divadlo) pátek, 19.00
Narodil jsem se mnichem (minoritský klášter) sobota, 17.00
Skupina Autopilote (Lidový dům) sobota, 20.00
Beseda s J. Štreitem (minoritský klášter) neděle, 16.00
Film Rašomon (kostel sv. Václava) neděle, 19.00