Jako první holubička festivalu přilítla kapela Volapük na začátku dubna. Desetidenní program se ovšem začíná tento týden. Prvním kulturním počinem bude promítání filmu Japonsko, má láska, a to v kině Mír ve čtvrtek 17. dubna od půl šesté. Přítomen bude český japanolog Martin Vačkář, který se stal v dokumentu průvodcem. Slavnostní zahájení je naplánováno o den později na vernisáž, která se uskuteční v minorstkém klášteře od sedmnácti hodin.

Výstava představí zatím nezveřejněné fotografie Jindřicha Štreita. Světově známý fotograf v Japonsku strávil tři měsíce. Část fotografií představuje kniha Lidé z Akai a stejný název nese výstava v rámci festivalu Další břehy. K vidění bude přibližně devadesát fotografií. „Štreit je vybral z jiného pohledu z kolekce, kterou tvoří asi třináct tisíc fotografií,“ poznamenal hlavní dramaturg festivalu Petr Rotrekl.

Na slavnostním zahájení bude přítomen také zástupce japonského velvyslanectví. Na vernisáži zazpívá Dětský pěvecký sbor Jeřabinka, který se představí s japonským repertoárem. Pro přítomné bude také připravena ukázka japonské kuchyně.

Páteční akce zakončí vystoupení Jaroslava Duška ve Slezském divadle. Herec je pravidelným hostem kulturních akcí, jako jsou Další břehy či Bezručova Opava. „Nabídl jsem mu, že budeme mít s sebou našeho maskota Paro, jestli si jej nechce vzít na pódium a nezahrát s ním. On řekl, že to zní dobře,“ řekl s úsměvem Petr Rotrekl.

Sobotní program začne v deset hodin slavnostním rašením od Ptačího vrchu. Průvod městem s japonskými bubny a očistnými rituály začne v deset hodin. Od půl šesté je připraven program v kostele sv. Václava. O zakončení třetího dne festivalu se postará japonský loutkář Noriyuki Sawa, který zahraje divadelní představení Les a Kousky v Loutkovém divadle od dvaceti hodin. O dalších akcích vás budeme informovat v Opavském a hlučínském deníku.

A proč zrovna Japonsko? „Když se dělala opera Yuzuru v říjnu loňského roku, tak to mělo velký ohlas. K tomu jsme zde měli řadu zajímavých hostů, včetně japonského velvyslance. Bylo třeba kout železo, dokud je žhavé a využít ty kontakty. Japonsko je pro mě natolik inspirativní, že málokterá země může nabídnout takové množství fenoménů, které stojí za to prozkoumat,“ podotkl dramaturg a jedním dechem dodal, že vůbec neobdivuje japonský styl života. Program přinese zajímavosti historické, kulturní či přírodní.

(ans)