Prostor divadelního klubu byl sice stísněný, ale divadelníci i diváci ho milovali. Mívali v něm k sobě blíž. V 90. letech se stal další scénou Slezského divadla a měl pod názvem Malá scéna do roku 1993 dokonce své předplatné. Stále se horšící technický stav budovy s praskajícími stěnami, shnilým krovem i padající omítkou všechny aktivity zastavil.

Jednání o generální rekonstrukci byla zahájena ještě s ministrem kultury Danielem Hermanem, ale některé věci se do konce jeho funkčního období vyřešit nepodařilo. Nový ministr Antonín Staněk v Opavě jednal s tehdejším primátorem Radimem Křupalou a řeč se týkala i divadelního klubu. Ministr slíbil, že se bude v záležitosti osobně angažovat, ale zůstalo jen u slibu.

Slezské divadlo v Opavě. Ilustrační foto.
Sezona je pokrytá, divadelní klub na opravu stále čeká

Současné politické hrátky „škatule, škatule, hýbejte se“ neprospívají ničemu dobrému a osudu opavského divadelního klubu přímo škodí. „Současnou situaci na ministerstvu kultury vnímám jako zbytečné zdržení v agendě kultury a to se pochopitelně úzce dotýká i našeho klubu. Nechci nic zameškat a proto už v tomto směru vyvolávám další jednání ohledně státní dotace, která by mohla osud klubu zvrátit k lepšímu,“ konstatuje ředitel Slezského divadla Ilja Racek.

„Divadelní klub bude v našem celkovém investičním plánu. Naše představa je dát balíček na údržbu, revitalizace a opravy a balíček na rozvojové investice. V případě divadelního klubu zatím nebyl dotační titul vyhlášený, a proto stále nemůžeme o dotaci ani zažádat,“ objasnil primátor Tomáš Navrátil začátkem letošního roku situaci, která se dosud nezměnila.

První obrazy nového filmu podle skutečné události vznikly ve Slezském divadle.
Slezské divadlo obsadili známí herci. Natáčel se zde nový film

Podle původních plánů opavské radnice měly spolu s opravami bývalého divadelního klubu v roce 2018 začít i první kroky k proměně širšího prostoru okolo Slezanky. Míček však zůstává ležet na hřišti ministerstva kultury a současné vládní handrkování ho odsouvá stále víc do kouta.

Opavský magistrát je  připravený generální  rekonstrukci objektu s klubem spolufinancovat. K záležitosti se jako zřizovatel Slezského divadla postavil čelem a víc už dělat nemůže. Ke spuštění rekonstrukce má zhotovený projekt stále připravený a není jeho vinou, že na něj padá prach.

Hrady CZ 2019 v Hradci nad Moravicí.
Dozvuky festivalu Hrady CZ. Návštěvníci si dva dny pod širým nebem užili