Koně se během dostihu měnit nemají a totéž by mělo platit o stanoveném dramaturgickém plánu již probíhající sezony. Vedení Slezského divadla v něm změny udělalo. Činoherní soubor uvede místo Ženitby hru Tennesse Williamse Kočka na rozpálené plechové střeše a místo thrilleru Rodinná slavnost hru Yasminy Rezy Kumšt.

Operní soubor nastuduje místo Carmen Dvořákova Jakobína, místo Requiem a Sedláka kavalíra uvidí diváci Handelovu operu Xerxes, uvedenou ve spolupráci s baletním souborem.

Hraběnku Maricu vystřídá Offenbachův Orfeus v podsvětí a v červnu zakončí sezonu Wágnerův Zákaz lásky v koprodukci s klužským Národním divadlem. Ředitel Karel Drgáč plánuje doplnit do konce letošní sezony baletní soubor Slezského divadla na 12 členů.

„Náklady zvýšené nebudou, protože místa pro nové tanečníky zajistíme neobsazováním uvolněných uměleckých i civilních míst," říká Karel Drgáč.

Kočka na rozpálené plechové střeše je dramatickým příběhem manželů v rozpadu manželství. Muž se opíjí a žena se zoufale snaží najít řešení z bezvýchodné situace. Klasickou divadelní hru zfilmoval Richard Brooks v roce 1958 s Elisabet Tailor a Paulem Newmanem v ústředních postavách Maggie a Bricka.

Současná hra Kumšt je o třech nerozlučných kamarádech, kteří se přes zdánlivě obyčejnou debatu o umění dostanou až k životně důležitému sporu, odhalujícímu jejich nejniternější hodnoty.

Atmosféra Jakobína dýchá ovzduším zidealizovaného českého maloměsta v době francouzské revoluce s celou plejádou typicky českých figurek. Děj opery Xerxes se odehrává v Persii roku 480 př. n. l. a je volně založený na osobě perského krále Xerxa I. Ústřední dějovou linii tvoří láska opětovaná i neopětovaná.

Zákaz lásky je Wágnerova raná opera o tom, že láska a smrt mají společné to, že nejdou zakázat, jen oddálit. Skladatel děj zhudebnil na Shakespearovu komedii Veta za vetu. Orfeus v podsvětí je víc než opereta hudební revue, ve které poprvé zazněl slavný kankán.