Majitel farmy Zbyněk Řemelka pořádá čtvrtým rokem sochařské sympozium. Výsledky prací jsou poté k vidění v areálu farmy, některé jsou umístěny i v ohradách.

Kromě této činnosti vznikla na farmě galerie V podkroví. V současné době zde můžete obdivovat dílo opavského umělce Zdeňka Beneše, který nedávno oslavil osmdesát let.

Na vernisáž k sympoziu Seník IV. jsme se vydali uplynulý čtvrtek. Nejprve jsme procházeli zemědělským areálem. Poté jsme museli přejít ohradu, ve které bylo stádo ovcí a také krávy a kozy. Před námi se náhle vyloupl domek a u něj asi čtyři desítky lidí.

Všichni měli jedno společné – přišli za kulturou a oddychem od všedních starostí. Mezi přítomnými se nenápadně skrývali tři umělci.

„Získali jsme patnáct tun pískovce, a tak jsme se rozhodli udělat kamenosochařské sympozium. První se uskutečnilo loni, pak letos a bude ještě příští rok,“ uvedl majitel farmy Zbyněk Řemelka.

S pískovcem se nakonec setkali Marian Maršálek, Pavel Strakoš a Veronika Reslová. Na vernisáži nebyla k vidění hotová díla, protože na nich sochaři pracovali až do konce týdne. Například Veronika Reslová promítá do svých děl geometrické tvary a na Seníku IV. vytvořila sochu, která by měla sloužit jako krmítko pro ptáky. Užitkovou věcí by se mělo stát dílo také Pavla Strakoše.

„Sochaři pracovali opravdu velmi pilně. Díky tomu bude ještě letos vydán katalog. Loňské sympozium bylo dokončeno letos, takže vyjdou vlastně katalogy dva,“ poznamenal Zbyněk Řemelka.

K autorům na vernisáži promluvil také Radomír Přibyla, který se na sympoziích také podílí. Stránku uměleckou podtrhlo i vystoupení Milana Bátora, který zahrál na kytaru a na loutku z Kréty. Umělcům složil kratší báseň. Večer plynul a Zbyněk Řemelka menší skupinku vyzval, aby šla nahlédnout do galerie V podkroví.

Doslova v domácím prostředí se nám otevřela místnost, kde krásně vonělo dřevo. Omámení jsme se kochali obrazy, ale i plastikami Zdeňka Beneše. Majitel farmy se nám stal osobitým průvodce. Ke každému dílu uvedl název a u některých povykládal příběh.

Výstava bude otevřena až do dalšího sympozia. Podívat se na ni můžete i vy, stačí zavolat na telefonní číslo 602 708 937 a domluvit se na návštěvě.