Do nich se zapojili členové několika místních zájmových organizací. Ruku k dílu připojí také neformální kroužek hospodyň z polských Krzanowic, které jsou partnerským městem Hradce nad Moravicí.

„Cílem je ukázat, jak se v naší oblasti vařilo. Připomenout a představit některé naše speciality," poznamenala hradecká tisková mluvčí Jitka Celtová. Návštěvníci se mohou těšit na řadu vskutku nevšedních jídel. „Tradic se u nás dodržuje celá řada. Napadají mě například domácí koblihy, které se vždycky dělají na vodění medvěda," pokračovala.

Členka Klubu žen Jakubčovice Marie Žídková nastínila, s jakými surovinami regionální kuchyně vždycky pracovala a stále pracuje: „Budou se dělat místní tradiční recepty a všechno to budou fajne paskudy. Takhle se nářečně řeknou dobroty. Jejich příprava proběhne dle receptů od „stařenky", které se dědí z generace na generaci. Jsou to velmi jednoduché recepty z těch nejobyčejnějších místních surovin mouka, sádlo, škvarky, jablka, švestky, zelí, cibule a podobně."

Speciální kulinářský festival je naplánován na 29. června. Uskuteční se v útrobách hradeckého zámku u příležitosti městských slavností a poutě svatého Petra a Pavla. K vidění a ochutnání bude skutečně pestrá paleta jídel. Od polévek až po moučníky.

„Návštěvníci se dozvědí mnoho zajímavého. Nejenom, že budou moci ochutnat, ale mohou si i poslechnout historii jednotlivých receptů, kdy a kdo je vymyslel," přidala několik postřehů tisková mluvčí Hradce nad Moravicí Jitka Celtová.

Pokrmy, s nimiž se mimo jiné setkáte na hradeckém zámku: škvarkové cukroví, zelný salát se špekem, zelova štrajzla s vuřtem (kynutá buchta plněná kysaným zelím a klobásou), chlebovka (chlebová polévka), kačica, zele a halečky, svěceník (mazanec), šmetnrole (smetanové trubičky), šimlena (švestková omáčka), kreple (koblihy), štrudla Podvodnik s různými náplněmi.

Petr Dušek