Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V Hradci nad Moravicí bude festival místních dobrot

Hradec nad Moravicí - Chcete ochutnat tradiční pokrmy z Hradce nad Moravicí a jeho okolí? Potom byste měli dorazit na hradecký zámek. Akce nazvaná Festival regionální kuchyně se sice koná až koncem června, nicméně přípravy se již nyní rozběhly.

11.3.2013 2
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Martin Divíšek

Do nich se zapojili členové několika místních zájmových organizací. Ruku k dílu připojí také neformální kroužek hospodyň z polských Krzanowic, které jsou partnerským městem Hradce nad Moravicí.

„Cílem je ukázat, jak se v naší oblasti vařilo. Připomenout a představit některé naše speciality," poznamenala hradecká tisková mluvčí Jitka Celtová. Návštěvníci se mohou těšit na řadu vskutku nevšedních jídel. „Tradic se u nás dodržuje celá řada. Napadají mě například domácí koblihy, které se vždycky dělají na vodění medvěda," pokračovala.

Členka Klubu žen Jakubčovice Marie Žídková nastínila, s jakými surovinami regionální kuchyně vždycky pracovala a stále pracuje: „Budou se dělat místní tradiční recepty a všechno to budou fajne paskudy. Takhle se nářečně řeknou dobroty. Jejich příprava proběhne dle receptů od „stařenky", které se dědí z generace na generaci. Jsou to velmi jednoduché recepty z těch nejobyčejnějších místních surovin mouka, sádlo, škvarky, jablka, švestky, zelí, cibule a podobně."

Speciální kulinářský festival je naplánován na 29. června. Uskuteční se v útrobách hradeckého zámku u příležitosti městských slavností a poutě svatého Petra a Pavla. K vidění a ochutnání bude skutečně pestrá paleta jídel. Od polévek až po moučníky.

„Návštěvníci se dozvědí mnoho zajímavého. Nejenom, že budou moci ochutnat, ale mohou si i poslechnout historii jednotlivých receptů, kdy a kdo je vymyslel," přidala několik postřehů tisková mluvčí Hradce nad Moravicí Jitka Celtová.

Pokrmy, s nimiž se mimo jiné setkáte na hradeckém zámku: škvarkové cukroví, zelný salát se špekem, zelova štrajzla s vuřtem (kynutá buchta plněná kysaným zelím a klobásou), chlebovka (chlebová polévka), kačica, zele a halečky, svěceník (mazanec), šmetnrole (smetanové trubičky), šimlena (švestková omáčka), kreple (koblihy), štrudla Podvodnik s různými náplněmi.

Petr Dušek

Autor: Redakce

11.3.2013 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:
Ivo Vondrák.

ON-LINE rozhovor s Ivo Vondrákem, hejtmanem a krajským lídrem ANO 2011

Milan Čichoň

ON-LINE rozhovor s Milanem Čichoněm, kandidátem ČSSD na poslance PČR

Houbař ztratil v lese zbraň, policisté ji našli

Hůlka, košík, nůž, hadřík, případně mobilní telefon. To vše patří do běžné výbavy houbaře. Neplatí to však o jedenapadesátiletém muži z Ostravy, který si s sebou vzal i legálně drženou zbraň, s níž vyrazil na Opavsko.

Deblkanoisté Kašpar s Mrůzkem se chtějí probojovat do seniorské reprezentace

Talentovaní opavští deblkanoisté Albert Kašpar s Vojtěchem Mrůzkem mají za sebou velmi dobrou sezonu a pro tu příští mají jasný cíl.

Hubertova jízda opět lámala rekordy

Na začátku bylo rozhodnutí, že jízdu v bryčce přenechám kolegovi fotografovi. Nakonec se ale ve mně hnulo reportérské svědomí a díky laskavosti rodiny Binarovy ze Skřipova jsem se také mohl „nalodit“ a Selskou Hubertovu jízdu absolvovat v jejich voze.

Tento týden představíme prvňáčky ze ZŠ Šrámkova a ZŠ Kylešovice

Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka - pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení