V minulých dnech mohli návštěvníci Muzea Hlučínska zhlédnout podstatnou část dosavadní tvorby tohotoautora, který zde představil fotografie realizovaných interiérů, ale také ukázky nábytkářského designu či kresby a ilustrace.

„Poté, kdy jsem absolvoval tehdejší jedenáctiletku střední školy a dvouleté nástavbové studium Střední uměleckoprůmyslové školy v Uherském Hradišti, jsem se nedostal na vysokou školu z politických důvodů,“ vzpomíná Josef Barták, když nás provázel výše zmíněnou výstavou. Nějaký čas tedy pracoval jako výtvarník ve Strojosvitu Krnov jako dělník a v Dřevařských závodech v Hlučíně. Nakonec byl alespoň trochu rád, že mohl studovat na Dřevařské fakultě Vysoké školy lesnické a dřevařské ve Zvolenu. A i když základní vojenskou službu musel absolvovat u „černých výložek“, ani toho moc nakonec nelitoval.

Natáčení pohádky Princezna zakletá v čase 2, jaro 2022.
Fantasy pohádka natáčená i v Beskydech míří do kin, triky vznikaly v Ostravě

„Díky přátelství, které jsem v zeleném „mundúru“ navázal s duchovními, jsem později – s jejich pomocí – mohl po vojně realizovat některé sakrální interiéry,“ dodává Barták.

Josef Barták byl oceněn jako výrazná osobnost města Hlučína za rok 2021.Josef Barták byl oceněn jako výrazná osobnost města Hlučína za rok 2021.Zdroj: se svolením MU Hlučín

A tak vdechnul život interiérům kostelů v Hoštálkové u Vsetína, ve Frýdku-Místku, Krnově, klášterní kapli v objektu Regína ve Zlíně, kapli Hospice Citadela ve Valašském Meziříčí a mnoha dalším. Na Hlučínsku, kde trvale žije a pracuje mnoho let, se podílel rovněž na řadě realizací. Vytvořil působivé prostředí restaurací penzionu Svatý Florián v Hlučíně, ale i restaurace Perla, a dalších. Je autorem pietní úpravy místa hrobů německých vojáků v Hlučíně, návrhu kněžiště a rozšíření kaple v Darkovičkách i mnoha dalších projektů. Úctyhodné dílo…

Design  

Ale Josef Barták je také velmi zkušený designer v oblasti nábytku a svítidel. „To už má začátky v době, kdy jsem pracoval v ostravské Dřevovýrobě, mezitím jsem si odskočil do Prahy, kde jsem v Družstevním zásobovacím podniku vedl tým lidí, kteří se zabývali – pokud jde o interiéry – obchodními a restauračními zařízeními,“ říká Josef Barták. Od konce sedmdesátých let minulého století, kdy se vrátil do ostravské Dřevovýroby jako vedoucí projekce, se jeho zájem soustředil zejména na design nábytku a svítidel. „To souviselo s tím, že mě lákala problematika ergonomie a fyziologie sedacího nábytku,“ vysvětluje kumštýř.

„Touha vyrábět atypický nábytek i pro zahraničí mě v roce 1991 vedlo k založení vlastní firmy. Od prvopočátku se tento záměr opíral jak o vlastní truhlářskou výrobu, tak o projekční erudici. Takže jsme v Kozmicích začali s výrobou sedacího nábytku,“ informuje Josef Barták.

Ilustrační foto
Přijdou lidé o peníze? Velké problémy firmy z MS kraje, ve hře jsou dvě miliardy

Atypická výroba interiérů je podle jeho slov podmíněna kvalitním řemeslem a profesionálním technologickým vybavením. Jen tak lze vedle výroby z laminovaných materiálů vyrábět dýhovaný i masivní nábytek, a to nejen rovných tvarů, ale i oblých, lisovaných do formy.

Vedle interiérů pokračuje Bartákova firma FORM v malosériové výrobě sedacího, stolového a doplňkového nábytku. Hlavním sortimentem firmy jsou pracovní židle a sedací soupravy. Vedle těchto produktů se firma zabývá výrobou nábytkových součástí, jako jsou rozkládací jídelní stoly, věšáky a další nábytkové doplňky. V době naší návštěvy se připravovala například zakázka knihovny do Rumunska a sada speciálních kožených židlí do Německa.

„Firmu jsem už předal svým dvěma synům, nevím, jak se bude v době současné energetické krize vyvíjet její další osud. Ale chci být stále nezdolným optimistou,“ loučí se s námi Josef Barták, oceněný jako Osobnost Hlučína za rok 2021.