V multifunkční aule Gong se Novoroční koncert uskuteční ve čtvrtek 5. ledna od 19 hodin. Janáčkova filharmonie Ostrava na něm vystoupí se sopranistkou Veronikou Rovnou, tenoristou Danielem Matouškem, barytonistou Romanem Hozou a Českým filharmonickým sborem Brno se sbormistrem Petrem Fialou. Taktovky se ujme šéfdirigent a umělecký ředitel JFO Vassily Sinaisky. Nad tradičním slavnostním koncertem převzal také letos záštitu ostravský primátor Tomáš Macura.

Ostravské směnárny. Leden 2023.
Zůstaly vám neplatné chorvatské kuny? Nezoufejte, i v Ostravě existuje řešení

„Carmina Burana patří k nejzajímavějším kompozicím, které se na pódiích objevují a zvláštností je, že jde zároveň zřejmě o jedinou skladbu, která se z tvorby Carla Orffa hraje. Svou náladou a texty se na novoroční koncert vyloženě hodí,“ říká ředitel JFO Jan Žemla a dodává „záměrně jsme tento koncert již při plánování sezóny umístili do velkokapacitní auly Gong s ambicí vyprodat 1300 míst a symbolicky tak naplnit budoucí koncertní sál s touto kapacitou. Podařilo se nám však Gong vyprodat celý, a tak orchestr Janáčkovy filharmonie Ostrava bude hrát pro 1500 posluchačů.“

Veronika Rovná.Veronika Rovná.Zdroj: se souhlasem JFO

Carl Orff složil jednu z jeho nejznámějších skladeb a nehranější kantátu vůbec - Carminu Buranu - v polovině třicátých let minulého století. Napsal ji na motivy stejnojmenného souboru středověkých náboženských, satirických, milostných a pijáckých písní z 11. až 13. století, které se našly v roce 1803 v klášteře Buranum. Hudba je natolik výrazná, že ji znají i zapřisáhlí odpůrci klasiky, protože některé části zaznívají ve filmech nebo v komerčních reklamách. Nejčastěji se hraje počáteční a závěrečná část O Fortuna, kterou proslavila například upoutávka na film Excalibur z roku 1981.

Carl Orff se narodil v Mnichově v roce 1895 a zde i v roce 1982 zemřel. Od dětství hrál na klavír, později k němu přidal i varhany a violoncello. Podporoval hudební výchovu dětí a jsou po něm pojmenovány Orffovy nástroje, mezi které patří rytmické a melodické bicí nástroje a zobcové flétny. 

Kantáta Carmina Burana měla premiéru 8. června 1937 ve Frankfurtu nad Mohanem. Od druhé světové války je toto Orffovo dílo stálou součástí koncertních programů a má zcela zásadní vliv na filmovou hudbu a popkulturu.