Do Brna se tehdy vypravil na natáčení pořadu Abeceda, zdravotní komplikace mu ale v natáčení zabránily a zůstal v domácím ošetřování u příbuzných. Později, když se jeho stav zhoršil, musel být převezen do zmíněné nemocnice.

Na několik jeho pobytů v Opavě vzpomíná také jeden z jeho obdivovatelů, Tomáš Elis. „Zažil jsem v Opavě několik Menšíkových besed. Bylo to v době, kdy už nehrál, jen jezdil s pořady po republice. I přesto, že měl zdravotní problémy, které mu způsobovalo hlavně astma, byl každým coulem profesionál. Byl milý, vstřícný a pořad vždy dokončil a neodmítl nikoho, kdo stál v dlouhé frontě na podpis,“ vzpomíná Tomáš Elis.

Jedním z míst, které při svých návštěvách v Opavě Vladimír Menšík navštívil, byla také výrobna cukrovinek na Janské ulici, kterou provozoval současný sbormistr Karel Kostera.

„Menšíka jsem považoval vedle Jana Wericha za absolutní špičku mezi našimi mistry humory. Byl pro mě ztělesněním lidového a živého humoristy, který nikdy nesklouzl k laciné nebo vulgární parodii,“ uvádí Tomáš Elis.

Vladimír Menšík již od roku 1958 neměl žádné stálé angažmá v divadle, byl jen členem Filmového studia Barrandov. Sám o sobě také prohlašoval, že není divadelním typem herce, tvrdil, že není schopen říkat naučený text.

„Jeho silnou stránkou byla improvizace stejně jako u Jana Wericha nebo Vlasty Buriana,“ říká Elis. Přesto, že byl Menšík pro většinu ztělesněním humoristy a baviče, na sklonku života zvládl bravurně i tragické role. „Jeho herecký rejstřík byl nepřeberný. I když byl podle Horníčka démonem legrace, přesto byl přirozený i v tragických rolích,“ dodává Tomáš Elis.