Primátor Radim Křupala (ČSSD) v tomto směru zatím moc optimistický není.

„Návrh umožňuje například vícezdrojové financování, což si zatím v našich podmínkách neumíme představit. Okolní obce mají už teď možnost přispívat na provoz divadla, ale nedělají to a připravovaný zákon je k tomu zase nenutí. Stále jde o příspěvky na základě dobrovolnosti s možností více se podílet na rozhodování o chodu divadla. Zákon nabízí také možnost změny přístupu k zaměstnancům, kteří by se mohli pohybovat mimo tabulkové platy. To pro město výhodné být může, ale také nemusí. V této chvíli necítíme nutnost něco měnit hned a v případě přijetí zákona budeme s managementem divadla společně probírat výhody i nevýhody stávající i nové právní formy," konstatuje primátor Křupala.

Úplně jasno nemá v názoru ani opavský poslanec Miroslav Opálka (KSČM).

„O svém hlasování nejsem dosud rozhodnutý. Původně jsem zvažoval podporu, i když vím, že to není systémově správný krok. Podle mne jde o jakýsi částečný převod povinností ze zřizovatele na stát cestou zákona. Stanovisko vlády však přináší celou řadu důležitých připomínek, které bude nutné posoudit v odborné diskusi," míní poslanec Opálka.

„Zatím mne návrh senátorů nepřesvědčil. Nevím, jestli jde správným směrem. Připravit novou legislativu kolem kultury je jistě záslužná věc, ale už vidím, jak účelově vznikají kulturní instituce, jen aby ušetřily na daních. Kultura je prodělečná a nebýt vstřícných a osvícených zastupitelů, mnohde by žádná nebyla," uvádí poslanec Herbert Pavera (TOP 09).

„Návrh zákona jsem zatím neviděl, ale vyhledám si ho. Považuji za správné, aby i divadla měla možnost soutěžit o peníze," říká poslanec Václav Klučka (ČSSD) „Některá ustanovení diskutovaného zákona by divadlu určitě prospěla. Na mysli mám vícezdrojové a dlouhodobější financování i mimotabulkové platy," věří ředitel Slezského divadla Ilja Racek.