Přednáška proběhne v pondělí 1. listopadu od devatenácti hodin na Ostrožné ulici v Schösslerově salonku. Vstupné činí 50 Kč.

Buddhismus Diamantové cesty je nejrozšířenějším buddhistickým směrem v Česku. Jeho původ sahá k historické osobě – Buddhovi Šákjamunimu, který žil před dvěma a půl tisíci lety. Po staletí se jeho nauky rozvíjely v Indii a poté v Tibetu.

Od minulého století probíhá přenos těchto učení také dále na Západ.

Počet lidí hlásících se k buddhismu v Evropě i Americe stále roste. V Česku se množství aktivních praktikujících odhaduje až na několik tisíc. Příležitostných zájemců je však ještě daleko více. V opavském buddhistickém centru se pravidelně schází více než deset lidí. A je jen otázkou času, než se toto číslo zvýší.

„Meditační centra na Západě zakládají především vysokoškolsky vzdělaní, samostatní lidé. Pokud chtějí používat buddhistické metody pro svůj osobní rozvoj, začnou se pravidelně věnovat meditaci,“ popisuje Zuzana Ilavská, která do Opavy přijede až z metropole vlasti našich východních sousedů, slovenské Bratislavy.

Opavští buddhisté se v současnosti scházejí v ulici U Pošty, kde každý týden ve středu od půl osmé večer probíhá společná meditace. „Buddhistická meditace je metoda, díky níž každý člověk může pracovat s vlastní myslí, a tak se efektivně rozvíjet. Různé myšlenky a rušivé stavy se díky meditaci usadí a objeví se přirozené kvality mysli,“ vysvětluje Ilavská. Zuzana Ilavská se v obyčejném světě živí jako grafička.

Cestující učitelkou buddhismu Diamantové cesty se stala na žádost svého učitele a přítele lamy Oleho Nydahla. Nydahl byl jedním z prvních učitelů, kteří v sedmdesátých letech představili buddhismus Evropanům. Za posledních čtyřicet let založil více než šest set meditačních center, včetně právě toho opavského.

Skloubit každodenní život s meditací není pro buddhisty žádný problém. Moderním Evropanům nejlépe vyhovuje rodinný způsob praktikování buddhismu, který byl rozšířený také v Tibetu. Na rozdíl od mnišské tradice, která vyžaduje pobyt v klášteře a celibát, tento způsob nepřináší žádná omezení do každodenního pracovního či partnerského života.

Také mezi členy opavské meditační skupiny najdeme studenty, pracující či rodiny s dětmi. Buddhismus by mělo být učení neomezující tělo a posilující duši.

Chcete se dozvědět o tomto tajuplném světě více? Stačí navštívit již dnes v devatenáct hodin Schösslerův salonek v opavském Obecním domě a vyslechnout přednášku dámy z nejzasvěcenějších – Zuzany Ilavské.