Už během víkendu kulturní komise města představovala projekt komunitního centra, které by mělo v útrobách Národního domu vzniknout, a je na něj možno čerpat přibližně osmnáctimilionovou dotaci.

Zastupitelé stáli před důležitým rozhodnutím. A sice zda přijmout dotační peníze a následně rozfázovat opravy do několika částí, anebo rovněž inkasovat dotaci, ale pustit se do komplexní rekonstrukce, na kterou by si Hradec vzal úvěr.

Tato problematika vyvolala na zastupitelstvu hodinu a půl dlouhou diskusi. Z diskuse bylo ovšem patrné, že zástupci občanů chtějí se stavem historické budovy z roku 1909, v níž se nachází kino Orion, knihovna nebo informační centrum a aktuálně není v dobré kondici, něco udělat.

To mimochodem potvrdili už před dvěma lety, když zřídili speciální účet za účelem rekonstrukce ND, na němž se nyní nachází šest milionů. Někteří zastupitelé poukazovali na fakt, že se jedná o vysokou částku, která může zablokovat další investice ve městě.

„Prakticky nemusíme jít ke komunálním volbám, protože další zastupitelstvo nebude mít žádné peníze. Zmrazíme tím investice nejen do města, ale i okolních obcí,“ poukazovala Drahomíra Hertlová (ČSSD).

Ilustrační foto
Opavská střední škola je nejlepší

ZASTUPITELÉ BYLI PRO

S postupem času bylo zřejmé, že se bude rozhodovat o tom, zda složitě rekonstruovat po částech, anebo odsouhlasit celkovou opravu.

„Pojďme najít odvahu a rekonstruujme to celé. Můžeme dostat dotační peníze, další miliony máme uloženy na účtu. Úvěrujme a udělejme to se vším všudy, zvlášť když máme k dispozici tak výborně zpracovný projekt. V minulosti se dělala kanalizace, která byla podstatně nákladnější, a také jsme to zvládli,“ mínil Richard Vacula (Hradecká pospolitost), s jehož názorem souhlasila řada zastupitelů.

To se mimochodem potvrdilo i při hlasování, kde na komplexní rekonstrukci panovala shoda a bod prošel.

Zastupitelé museli řešit i provozní záležitosti. A sice nakolik opravy ovlivní fungování kina a co bude s informačním centrem a hlavně knihovnou, která se po dobu rekonstrukce přestěhuje do jiných prostor.

Ty se momentálně hledají. Jasno by mohlo být po příštím jednání zastupitelů, jež je na programu v dubnu. Jak potvrdila včera Deníku Ivana Hyklová z odboru majetku a investic Městského úřadu v Hradci nad Moravicí, v letošním roce by mělo proběhnout výběrové řízení na zhotovitele stavby.

„V dubnu 2019 se počítá se zahájením stavby a předpokládané ukončení by mělo být ve druhé polovině roku 2021,“ uvedla. Na financování stavby si město bude muset vzít úvěr.

Ilustrační foto.
Knihu si v Opavě můžete nově vypůjčit také v autobuse

CO SE ŘEŠILO V SOBOTU?

Sobotní zasedání kulturní komise mělo na programu představení celého projektu rekonstrukce ND.

„Projekt uspěl mezi 88 žádostmi a za Moravskoslezský kraj vyhrál právě Hradec nad Moravicí,“ uvedl architekt Vladimír Schmid.

Podle autora projektu rekonstrukce Národního domu na polyfunkční komunitní centrum půjde o celkovou rekonstrukci.

„Je třeba si uvědomit, že střecha, strop i základy jsou tři věci, které se musí dát do pořádku,“ uvedl architekt. Vznikne také nový vstup od ulice Opavské, ze stejné strany bude také vybudován výtah pro bezbariérový přístup.

Vzhled střechy z ulice Podolské by se měl zachovat, vznikla by terasa, která v Národním domě kdysi byla. Střecha do dvora by se zvýšila. Komunitní centrum by mělo vstup z levého boku budovy.

Polyfunkční komunitní centrum by sloužilo sociálně-vzdělávacím aktivitám, dále pak jako místo pro kurzy, workshopy, klubovny, prostor pro zájmové spolky a kluby a také pro aktivity seniorů a znevýhodněných obyvatel.

„Vzniklo by také 392 metrů čtverečních nových prostor,“ doplnil Vladimír Schmid.

POSLOUŽÍ VŠEM

„Součástí vybavení je kompletní audiovizuální technika, tři připojení pro zvukaře, dvě pro osvětlovače a veškerá místa pro připojení techniky odposlechu,“ popsal Richard Vacula, dramaturg kina Orion a člen kulturní komise v Hradci nad Moravicí.

Dále by se díky rekonstrukci rozšířilo v druhém podlaží WC a opravilo společně se schodištěm. Kino Orion spolu s klubem by byly zachovány. V prvním podlaží by získala knihovna nové skladové prostory.

V diskusi po představení rekonstrukce se dotazovali hlavně členové místních organizací, jako jsou divadelní ochotníci či místní knihovna, zda nové komunitní centrum počítá i s nimi. Podle zaměstnanců městského úřadu a členů kulturní komise bude polyfunkční centrum otevřené pro všechny, včetně žáků místní základní umělecké školy.

KLIENTI sociálně terapeutické dílny Charity Opava Radost se už druhým rokem přátelí s opavskými basketbalisty. Neušlo jim ani vítězství elitního rozehrávače Jakuba Šiřiny v anketě o nejúspěšnějšího sportovce opavského okresu za uplynulý rok. BK Opava na s
Charita blahopřála basketbalistům