Kuchyni francouzských Židů se zaměřením na Alsasko nedávno mohlo ochutnat čtyřicet návštěvníků gastronomické akce v rámci festivalu Další břehy.

Přípravě jídel nad otevřeným ohněm kraloval Michal Hugo Hromas a své kulinářské umění prošpikovával historkami z židovské kuchyně, synagogy a občas i ložnice.

„Židovská kuchyně v podstatě neexistuje,“ uvedl hned na začátku.

Vzápětí však vysvětlil, že na všech místech, kam se Židé v diaspoře dostali, obohatili svůj jídelníček o místní obyčeje a zvyklosti. Návštěvníci tak mohli ochutnat sekaná játra s vejcem nebo bramborový salát s uzeným pstruhem či bliny pečené na ohni.

Jako hlavní jídlo se podával chulent neboli šoulet s kachním konfitem a klobáskou. Nechyběla ani ochutnávka tuzemských košer vín, mezi jinými bylo v nabídce i oranžové.