Nové EP Ať to trvá věčně opavské skupiny Kofe-In spatřilo světlo světa před několika dny, už předtím jsme ale mohli zaznamenat velký úspěch kolem singlu Bouře, který doprovázel povedený videoklip a který momentálně brázdí vlnami mnoha rádií v Česku.

EP Ať to trvá věčněZdroj: Archiv kapely

Nahrávku zahajuje skladba Cejch, po ní následuje singl Čarodějka a následně Bouře a závěrečná Víme kudy. Všechny skladby stavějí na kytarovém základě, zároveň jsou však obohaceny dalšími efekty. Toto propojení klasické kytarovky míchající se s originálními aranžemi je pro tvorbu Kofe-In charakteristické a skupina využívá jak této schopnosti, tak i českých textů s chytrými verši.

Majáles Slezské univerzity. Ilustrační foto.
Oslavy Opavského Majálesu se přesouvají na září


Sám zpěvák a frontman kapely Jan Kunze zmiňuje, že všechny písničky vytvořili a nahráli v letech 2017 – 2019. „Písniček máme naskládáno na dlouhohrající desku, ale rozhodli jsme se jít cestou singlů a k maximu písniček natočit videoklipy. Takže hned tři skladby z nového EP mají i své video podoby. V době kdy lidé už moc neposlouchají celé desky, nám to přišlo smysluplnější,“ svěřuje se Jan Kunze, který stojí v čele kapely od jejího vzniku.

Jánské Koupele
Karel Ležatka chce do Jánských Koupelí vrátit život a obnovit jejich krásu


Sám Kunze přiznává, že navzdory skutečnosti, že fyzické nosiče jsou už v současnosti pasé, kapela jakožto „artefakt“ fyzické CD chtěla alespoň v malém nákladu. „Už jsme nedělali tak velký náklad jako u starších desek. Teď je to spíš taková specialitka pro nejvěrnější fanoušky a přátele. Zbytek si to poslechne na internetu,“ doplňuje zpěvák.

Zdroj: Youtube


Komentáře na YouTube k pravděpodobně nejsilnějšímu singlu Bouře mluví za vše a potvrzují, že kapela se navzdory svému klubovému charakteru dostala do pozice jedné z žánrově nejoriginálnějších u nás. „Velmi silné a krásně pohádkové. Kofe-In, jak ho neznáme. Paráda!“ - tato chvála je možná pro kapelu potvrzením, že vyzrála v hotovou a kompletní.

Zdroj: Youtube


Kofe-In mají za sebou tři dlouhohrající alba – Osobní Vesmír z roku 2009, Libertin z roku 2011 a Dobré nebe z roku 2013. Nyní potvrzují to, co již bylo řečeno – že na tuzemském hudebním chodníku slávy může uspět i kapela z menšího města a klubového charakteru.