Úpadek všeobecného zdraví, ale také úpadek veřejně konaných akcí, sportu a kultury. Obecný propad ekonomiky v mnoha institucích, včetně kulturních – klubů, koncertních hal a divadel.

O tom všem je také nová pandemie koronaviru, která zasahuje do našich životů napříč kontinenty i našeho zařazení. Na koncert ani do divadla si v blízké době jen tak nezajdeme.

Divadla hledají alternativu

Co se týká divadel, ty doufají kromě toho, že jejich ekonomický úpadek nebude příliš vážný, také v to, že neonemocní některý z herců. Některé z divadel však vymyslely i koncepci, která zaujme, potěší a uspokojí jejich diváky i v době krize.

Letní kulturní festival Hrady CZ v podhradí Kunětické hory.
VIDEO: Krajčo zahájil boj s koronavirem: koncertuje po síti!

Divadlo Mír v Ostravě vsadilo na výhody dnešní digitální doby a rozhodlo se pro netypickou věc. „To, že budeme vysílat videa uměleckého sdružení Tři tygři online napadlo mě, už z důvodu, že je to náš projekt, na který máme licenci a pravomoc jej zveřejňovat online,“ prozradil pro Deník provozovatel a herec Divadla Mír Albert Čuba.

„Všechny naše inscenace včetně novinky Trochu hodně mimo, kterou napsal herec Štěpán Kozub, budeme postupně streamovat skrze youtube ještě tento týden, v dalším pak chceme pokračovat. Vysílání jsme cílili na diváky a fanoušky Divadla Mír, jichž se sešlo při živém vysílání téměř dva tisíce. I zpětnou vazbu máme dobrou a věříme, že čísla i ohlasy porostou,“ doplnil Albert Čuba.

Zdroj: Youtube

Jiná divadla hlásí stopku až do 15. dubna 2020 – jsou jimi například Národní divadlo Moravskoslezské, Divadlo Petra Bezruče nebo divadlo Komorní scéna Aréna.

Koncerty se převážně přesouvají

Co se hudby týká, pořadatelé velkých i klubových koncertů se ve větší míře snaží nalézt pro naplánované koncerty náhradní termíny. Koncert písničkáře Pokáče, který se měl uskutečnit 18. března v klubu Barrák, se přesouvá na nový termín, a to 3. května 2020.

Taktéž koncert brněnské pseudopunkové formace Mucha se z 19. března v klubu Garage přesouvá na 2. řijna 2020. Ostravar Aréna pak stále hledá náhradní termíny pro větší koncerty, které musely být zrušeny.

Herec Štěpán Kozub
Není důvod z Ostravy odcházet, říká mladá herecká hvězda Štěpán Kozub

Klub Parník pak například vrací vstupné za koncert Erik Truffaz & Festival Ostrava Jazz Nights, který byl definitivně zrušen.

Náhradní termíny i zrušení akcí

Přesunuty jsou rovněž plesy i dětské akce. Například vystoupení pro děti Karneval s Hopsalínem v kulturním domě K-Trio se přesouvá z 15. března na 10. května, 18. Jarní erotický ples se místo 20. března uskuteční v kulturním domě Akord 9. května. Oceňování krajských umělců Ceny Jantar se přesouvají z 15. března v mulifunkční hale Gong na 31. května.

V neposlední řadě se přesouvají také výstavy na Černé louce, a to například Výstava Včela, která proběhne až v podzimních termínech. Přesné datum pořadatel teprve zveřejní. Výstava Kreativ Jaro byla zrušena bez náhradního termínu.

Gabriela Stašová, Petra Pifková

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník