Po volbách se vláda změnila, ale záměr naštěstí ministra přežil a má se čile k světu. Nyní jsou v běhu výběrová řízení na administrátora zakázky a na projektové řízení.

„Po jejich uzavření a vyhodnocení přijdou na řadu výběrová řízení na dodavatele stavby, na technický dozor stavby a na koordinátora BOZP, která se momentálně připravují,“ prozrazuje momentální stav věcí mluvčí muzea Romana Cieslarová.

STAVBA JE PLÁNOVANÁ NA DVA ROKY

V novém skleníku vznikne moderní expozice s řadou zajímavých exponátů z rostlinné i živočišné říše. Chybět nebudou vodní prvky nebo atraktivní prohlídkové trasy a suchá expozice bude zase prezentovat bohaté přírodovědné sbírky opavského muzea.

Prostory skleníku budou mimo jiné celoročně využívané také pro edukační programy, k pořádání tematických workshopů, přednášek nebo výstav.

„Letos bychom rádi začali se stavbou jako takovou, inženýrskými sítěmi, geotermálními vrty a hrubou spodní stavbou skleníku. Harmonogram prací je velmi složitý a závisí na mnoha okolnostech. Pokud všechno půjde bez problémů, měl by být nový skleník dokončený ještě před koncem příštího roku. Se skončením celého projektu počítáme v roce 2020,“ konstatuje Romana Cieslarová.

Nový skleník každopádně obohatí nabídku arboreta už proto, že skleníky v době, kdy v areálu ještě existovaly, byly nepochybně tahákem zájmu návštěvníků.

Když po svůj špatný technický stav zmizely, začali se jich lidé dožadovat. Zatím poslední neúspěšné jednání o stavbě skleníkové expozice uskutečnilo Slezské zemské muzeum koncem roku 2013.

Na projekt s rozpočtem 88 milionů korun tehdy požadovalo dotaci 75 milionů korun, ale Regionální rada Moravskoslezsko mu po přepočtu přínosů projektu schválila dotaci jen ve výši 42,6 milionů korun.

Záměr ztroskotal na nedostatku peněz a na vzkříšení si musel počkat dalších tři a půl roku.

Stavba nového skleníku si vyžádá 118 574 000 korun, z nichž pětaosmdesát procent uhradí Evropský fond pro regionální rozvoj a patnácti procenty přispěje státní kasa.

Ilustrační foto
Pracovních úrazů na Opavsku mírně ubylo