Je upoután na elektrický vozík a již téměř deset let je klientem Rehabilitačního ústavu v Hrabyni. Se svou nemocí a osudem bojuje Radim Tchorz poezií, v té se zpovídá ze svých nálad a stavů a jemu také terapeutickým prostředkem.

Dlouhou dobu žil životem zdravého člověka, pracoval jako automechanik v Ostravě. Pak přišla nemoc, která mu všechno obrátila naruby. Některé lidi taková rána obrátí k Bohu, Radim nic takového nezažil a říká o sobě, že je stále ateista. „Věřím prostě v sebe,“ uvádí.

Jeho poezie zazněla už i na vlnách Českého rozhlasu v pořadu Zelené peří, který objevuje mladé a nevšední básníky. Radimovu tvorbu otiskl také literární časopis Host. „Inspirují mě vlastní pocity, stavy. Píšu prostě to, co se mi urodí v kokose,“ vysvětluje s humorem.

Nemoc mu v současné době umožňuje už jen psát básně formou SMS zpráv. Zprávy posílá Bohumile Freyberkové do Prahy, se kterou se přátelí a která vlastně pomohla Radimovu tvorbu objevit. Ona pak jeho tvorbu přepisuje.

Své básně zkoušel s její pomocí vydat, ale zatím nenašli ochotného sponzora a vydavatelství. „Básní jsem napsal už asi tisícovku,“ vypočítává Radim.

Nedávno se poprvé pokusil o jakousi tvorbu na zakázku a vytvořil několik básní na vánoční téma. Rád by si také například vyzkoušel tvorbu různých sloganů a hesel, například pro reklamní agentury. „To mě moc zajímá,“ dodává.

Spolupracuje také s časopisem Roska, který se věnuje lidem s roztroušenou sklerózou. Jako zdravý člověk měl svou rockovou skupinu a psal pro ní hudbu a texty. Z té doby mu zůstala záliba v tvrdé muzice. Má dokonce třináctiletého syna, který ho chodí do Hrabyně navštěvovat, stejně jako oba rodiče.

Jak se žije v hrabyňském ústavu? Podle Radima zde lidé žijí spíše izolovaným životem, to je i jeho případ. „Je tu hodně lidí smutných. A co já podle vlastní zkušenosti vím, smutek se mění ve zlost,“ říká Radim. Jak sám říká, nejhorší je, když ho lidé litují, stejně jako ostatní postižené a nemocné.

Sám rozhodně nezapře silného člověka, který nepostrádá smysl pro humor. Třeba ve chvíli, když vzpomíná na to, že jako zdravý nebyl rozhodně žádný svatoušek a pomrkává přitom po fotografiích slečen na stěnách svého pokoje.

S tvorbou Radima Tchorze se můžete setkat v kapli svaté Kláry v hrabyňském charitním centru. Do 15. prosince zde vystavuje svou běžnou tvorbu, od 15. prosince pak chystá výstavu básní s vánoční tematikou.