Opavská kulturní organizace (dále OKO Opava) připravuje již léta pro veřejnost nesčetně mnoho zajímavých výstav, které jsou momentálně kvůli koronaviru ještě stále nepřístupné. 6. května však startuje v sadech Svobody před Obecním domem od 17:00 hodin unikátní výstava fotografií Ivo Žídka a Jana Langera s názvem Pod rouškou.

Ilustrační foto.
Knihovna v Opavě otevřela hlavní budovu, vrácené knihy musí do karantény

Tento fotografický koncept zachycuje především trápení i radosti Čechů v období karantény, sjednocovacím prvkem pro fotky je pak artefakt současnosti: rouška. Všech 32 fotografií rouška spojuje a dává jakési roucho atmosféry, která se jeví sice jako bezvýchodná, zároveň však stmelující a pevná.

Sama ředitelka OKO Opava se k výstavě vyjadřuje se zájmem, který snad bude i ze strany veřejnosti. „Naše činnost se v současné době ve velké míře přesunula na sociální sítě, takže si lidé mohou naše výstavy i další práci prohlédnout alespoň virtuálně. Nicméně od začátku května nabídneme zájemcům dokumentární sociálně-fotografický projekt Ivo Žídka a Jana Langera v exteriér,“ říká ředitelka Marcela Mrozková Heříková.

Ilustrační foto
OKO chystá koncert pro všechny z první linie

Fotografie Ivo Žídka a Jana Langera byly pořízeny v období od 26. března do 16. dubna 2020. Lidé na nich mohou nalézt třeba svého souseda, kolegu, člena rodiny nebo i sami sebe.

„Projekt zachycuje komplikovanou dobu koronaviru, kterou každý prožívá po svém a vyrovnává se řadou neznámých situací. Jednotlivé snímky s křestními jmény lidí zachycují například seniora, mladou ženu, psycholožku nebo cizince, žijícího v Česku, prostě jakýsi vypovídající vzorek populace. A za těmito jednotlivými tvářemi se pod rouškami skrývají silné lidské příběhy, které se podařilo zachytit,“ sdělil Jan Kunze, dramaturg a kurátor Opavské kulturní organizace.

Zdroj: Youtube

Výstava fotografií na exteriérových panelech v Sadech Svobody před Obecním domem v Opavě potrvá do 5. července a vstupné je zdarma.