Nádherná hudba s tragicky pojatým pohádkovým příběhem plným zvratů a emocí se dočkala tisíců uvedení po celém světě a dnes patří vedle oper Janáčka a Smetany k těm nejčastěji uváděným.

Árii Měsíčku na nebi hlubokém zařazují do svých koncertních programů nejslavnější sopranistky. V nové verzi opery na jevišti Divadla Antonína Dvořáka uslyší diváci čerstvou nositelku Ceny Thálie Kateřinu Kněžíkovou, sólistku opery Národního divadla moravskoslezského Veroniku Holbovou a nadějnou lotyšskou sopranistku Lauru Teivāne.

Zdeněk Svěrák přebírá ocenění
Ostrava uspěla! Dvě Thálie získaly hvězdy Národního divadla moravskoslezského

„Rusalka je splněný sen. Pro mě osobně je Rusalka o hledání balance mezi lidským světem a přírodou. Je to o velké lásce a citech, o nesmlouvavosti lidského světa, krutosti v obyčejném světě lidí, kde se Rusalka najednou objeví a myslí si, že bude šťastná, ale ono to tak není,“ uvedla Kateřina Kněžíková.

„Je to opera, v níž hudba nabízí nádherné barevné plochy, hudba duše,“ vyznává se režisér Radovan Lipus. „Pro mě je v tomto příběhu důležitý vztah otec dcera, tedy Vodník-Rusalka,“ dodává Radovan Lipus. Roli Prince ztvární Luciano Mastro, Richard Samek a Martin Šrejma. Vodníka Martin Gurbaľ, František Zahradníček a Jan Šťáva. Ježibabu hrají a zpívají Anna Thun a Jana Sýkorová. Cizí kněžnu Zuzana Šveda, Anna Nitrová a Lucie Silkenová. Scéna je dílem Davida Baziky, kostýmy vytvořila Ha Thanh Špetlíková. Hudebního nastudování se ujal hudební ředitel opery NDM Jakub Klecker.