Marian Zwierzchowski se sice narodil v Polsku, ale svou kreativitou obohatil řadu zemí západní Evropy. Třicet let žil v zahraničí. Tvořil nejen pro galerie, ale také svou invencí sloužil potřebám průmyslu a marketingu známých kosmetických a farmaceutických společností.

Nad Ludvíkovem se tyčí Zámecká a Vysoká hora. Obě jsou místem úžasných vyhlídek.
Jak se žije v Ludvíkově? Pojďte se podívat. Raritou je šikmý kostel, patří obci

Cestoval nejen po po Evropě, ale také po Severní a Střední Americe, Africe a Asii. Nadšeně se věnoval umění a kultuře kontinentů, které navštívil. Inspiraci hledal na Aljašce, v Mexiku, Koreji, Japonsku, Indonésii, Gruzii, Číně i v Tunisku.

V současné době žije ve Svinoústí (Świnoujscie), ale aktivně se pohybuje v uměleckém prostředí v Polsku i v zahraničí. Je členem Asociace polských umělců a designérů polského užitého umění.

Nezapomenutelná kolekce umění pro Úvalno

V Úvalně představuje kolekci, na kterou budeme ještě dlouho vzpomínat. Rychta už se stala stejně známým turistickým cílem, jako třeba úvalenská rozhledna nebo biotopové koupaliště na kopci s úžasnou vyhlídkou do Polska.

Na vernisáži vystoupil ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec a ujistil milovníky umění, že covid ustupuje, počet případů ve spádové oblasti nemocnice se blíží nule, takže už nastaly příznivé podmínky pro normální provoz kulturních zařízení i hospod.

Snímek Útulny architekta Jana Tyrpekla.
VIDEO: Jak využít levný bunkr? Podívejte se na experimentální Útulnu z řopíku

"Kdyby tady někdo náhodou onemocněl, tak ho rádi uvidíme v nemocnici," pozdravil Václavec účastníky vernisáže. Starosta Úvalna Radek Šimek konstatoval, že očkování v krnovské nemocnici probíhá prakticky bez čekání a pak vyzval přítomné, aby se chopili číší.

Pokud milovník umění na vernisáži drží skleničku vína, jedná se o konzumaci, takže je splněna podmínka pro sejmutí respirátorů.