„Výstavu tvoří především sbírka šišek arboreta, což jsou botanicky makrostrobily, samičí květenství nahosemenných rostlin. Fylogenetický vývoj, různé vývojové větve a adaptace počátků nahosemenných - jehličin a biologie jejich života jsou zajímavým tématem výstavy,“ uvedl vedoucí arboreta Miroslav Frank.

Dodal, že návštěvník zde najde odpovědi na řadu otázek ze života jehličin, jejich kvetení, opylování, vyzrávání a zrání plodenství - šišek, nejdůležitější fáze vývoje jehličin.

Pro bystřejšího pozorovatele a obdivovatele přírody zajímavých objektů pak výstava nabízí mnoho dalších informací ze života dřevin a jejich světového rozšíření. „Bohatá sbírka šišek soustředěná na výstavě ukazuje plodenství téměř všech zástupců rodů a většiny druhů jehličnatých dřevin, které doprovázejí textové části a popisky.

Návštěvník zde najde šišky ze všech pěti světadílů,“ doplnil Frank a jedním dechem dodal, že překvapivě různorodá sbírka šišek zavede a upoutá návštěvníka dalšími informacemi o přirozených podmínkách původních lesních společenstev, záběry z míst sběrů některých položek i řadu příběhů vybraných exponátů, které obohatí zajímavou náplň výstavy po stránce botanické, paleobotanické, sběratelské, muzeologické a zahradnické a jistě upoutá různými tématy a úhly pohledu většiny různých skupin recipientů.

Výstava je připravena z cca 500 kusů sbírkových předmětů z většiny sbírek arboreta a části zapůjčených exponátů a části obrazové dokumentace. „Vychází z vlastního studia, sbírkové práce z vlastních sběrů a cestovatelských zkušeností autora výstavy, jeho předchůdců a dalších autorů vystavených fotografií a některých sbírkových exponátů,“ uzavřel pozvánku vedoucí arboreta Miroslav Frank.