Do širší nominace byli zařazeni Markéta Böhmová a Jaromír Nosek, oba za postavy Figara a hraběnky ve Figarově svatbě spolu s Lukášem Zemanem (hrabě Almaviva z Figarovy svatby) a Janou Siberou i Pavlem Klečkou (Violeta a Germont z La traviaty). Poslední tři jmenovaní se dostali do užší nominace, což je tímto počtem pro opavské divadlo a jeho operní scénu veliká čest.

Jana Sibera je absolventkou Pražské konzervatoře a HAMU, od roku 1995 hostovala v Národním divadle a od roku 2000 v tehdejší Státní opeře Praha, kde byla o dva roky později nastálo angažovaná. Od roku 2012 je sólistkou opery Národního divadla. Postava Violetty Valéry je bezesporu jednou z nejobtížnějších rolí sopránového oboru, vyžadující brilantní koloraturu, náročnou kantilénu i vypjatý a niterně intimní závěr. Jana Sibera v opavském nastudování této opery divákům ukázala, jak silný může být zážitek z dokonale zazpívané a prožité jevištní postavy. Opavské publikum ji zná též jako Mařenku v Prodané nevěstě.

TVÁŘÍ projektu Altas Mobility je Miroslav Vozňák, profesor na VŠB-TUO.
Jste doma nebo někam jdete? Pohyb mobilů v Česku zpracovávají v Ostravě!

Basbarytonista Pavel Klečka vystudoval pražskou konzervatoř a spolupracoval s AMU. Působí jako stálý host v řadě předních českých operních divadel a vyniká i v domácí a zahraniční koncertní oblasti. Své pěvecké výkony doplňuje zcela věrohodným hereckým projevem, což nebývá u operních pěvců běžné. Jako Germont spojil k potěšení diváků obě své přednosti do jednoho výrazného celku. Pavel Klečka okouzlil už dříve postavou revírníka v Příhodách lišky Bystroušky nejenom opavské diváky, ale i porotce v Ceně Jantar 2018, kterou získal.

Barytonista Lukáš Zeman vystudoval v Praze na Gymnáziu Jana Nerudy zpěv a fagot, ve studiích pak pokračoval na konzervatořích v Haagu, Florencii a Amsterdamu. Je vítězem mezinárodní pěvecké soutěže sakrální hudby Concorso Internazionale di Musica Sacra Roma 2014. Ve Slezském divadle dominoval postavou hraběte Almavivy jako žárlivého manžela i neúspěšného svůdce Zuzanky. Nastudování Vojtěcha Spurného, opírající se o studium dobových pramenů, umožnilo Lukáši Zemanovi skvěle uplatnit i bohaté zkušenosti s historicky poučenou interpretací. Opavští diváci ho už viděli v menší postavě v Čarostřelci a jako bratra titulní postavy Ifigenie na Tauridě. Slezské divadlo uvádí La traviatu i Figarovu svatbu v režii Jany Andělové Pletichové pod taktovkou operního šéfa Vojtěcha Spurného.