V divoké bitvě tónů se utkají rumunská dechovka Fanfara Transilvania a parta pražských punkových klaunů Circus Problem. Půjde pravděpodobně o první takovýto mezinárodní souboj na českých pódiích.

„Takové souboje jsou v zahraničí běžné. Vždy ale spolu soupeří třeba dvě rumunské dechovky. V našem případě jsme se rozhodli tento model posunout a nabídnout něco, co tady ještě nebylo. Mezinárodní hudební bitvu," vysvětlil pořadatel festivalu David Moravec. Balkánský styl zvolil, protože ho posluchači milují, je skočný a svižný, rytmický a melodický.

SOUTĚŽ NA PÓDIU

„V minulých letech jsem se setkal s oběma kapelami, které mě okouzlily. Takže se proti sobě postaví beatová skupina z České republiky Circus Problem, která patří k nejvyhledávanějším kapelám pražské klubové scény, a proti ní originální uskupení ze země hraběte Draculy Fanfara Transilvania," uvedl producent Michal Tardík.

„Skupiny se budou střídat, každá zahraje jednu píseň. Po každé budou posluchači rozhodovat potleskem, která byla lepší. Hudební formace, která vyhraje a získá větší diváckou přízeň, se příští rok opět vrátí na pódium Štěrkovny Open Music, aby své vítězství obhájila v souboji s dalším vyzývatelem," doplnil David Moravec.

Skupina Circus Problem kombinuje balkánskou dechovku, diskotékový beat pop, blues a house, Fanfara Transilvania je tradiční rumunská dechovka, která se zrodila v podhůří Dealul Cetatii v Karpatech ve městečku Cugir v roce 2008. Jejími členy jsou bratři a bratranci, kmotři, strýcové a synovci, kteří předávají své nadšení pro muziku z otce na syna, a zachovávají tak bohaté hudební tradice.

LÁKADEL JE VÍCE

Ale hudebních i mimohudebních lákadel bude na festivalu Štěrkovna Open Music daleko více. Patří k nim projekt Pocta Petru Hapkovi s názvem Na cestě, ve které Michal Horáček uvede zpěváky Ondřeje Rumla, Lenku Novou, Františka Segrada, vystoupení populárních skupin Mig 21, Horkýže Slíže, Jelen a další.

NENECHTE SI UJÍT 

CHINASKI I MICHAL HORÁČEK NA ŠTĚRKOVNĚ Dvanáctý ročník hudebního festivalu Štěrkovna Open Music se odehraje na březích Hlučínského jezera od pátku do neděle. Letos budou k hlavním hudebním hvězdám festivalu patřit kapely Chinaski, Horkýže Slíže, Mig 21, Jelen a mnoho dalších. Vystoupí polská zpěvačka Maria Peszek, která zazářila na letošních Colours of Ostrava. Protože město letos slaví 760. výročí svého založení králem Přemyslem Otakarem II., bude mít festival přívlastek Hlučín SPECIÁL 760. Mezi speciální projekty festivalu bude patřit souboj kapel v balkánském rytmu Balkan Battle Live nebo pocta Petru Hapkovi s názvem Na cestě, ve které Michal Horáček uvede zpěváky Ondřeje Rumla, Lenku Novou a Františka Segrada. Součástí festivalu bude taneční a dětská scéna a letos poprvé také senior stage v Domově pod Vinnou horou. Vstupenky jsou ještě k dostání v obvyklých předprodejích. (hla)