Také letos přináší Projekt 100 několik výjimečných titulů. Putovní přehlídka letos představuje kolekci filmů věnovaných tradičnímu žánru světové kinematografie, filmu noir.

Specifický žánr noirových filmů měl v dějinách filmu řadu předchůdců (německý expresionismus, špionážní thriller) i následovníků a stal se klíčovým zdrojem inspirace světoznámých tvůrců. Kolébkou filmu noir se staly Spojené státy americké po 2. světové válce, jeho obliba se poté rozšířila velkou měrou i do Francie a dalších zemí.

Umělecký ředitel Asociace českých filmových klubů Pavel Bednařík o letošním Projektu 100 říká: „Letošní Projekt 100 je zaměřen na temné stránky duše i života hlavních hrdinů. Pomyslné jádro tvoří minikolekce filmů noir, které zosobňují zmiňovaný ponor do existenciálních hlubin duše (klasický Hluboký spánek, Muž z Londýna, Smlouva s vrahem).

Hrdinové bez minulosti a budoucnosti jsou pak doplněni postavami plnými vzdoru (Fish Tank, Harold a Maude), vzdoru proti konvencím, společenským zásadám i rodinným pravidlům a pořádkům.

Vedle klasických titulů, mimo jiné milníku československé kinematografie (Vtáčkovia, siroty a blázni), jsme se rozhodli představit také snímek oceněný v Cannes – svíravou Bílou stuhu Michaela Hanekeho, která souvisí se samovolně se rodícím zlem v člověku, tématem, kterého se dotýkají i ostatní snímky.

A na závěr jednu odlehčenou lahůdku, allenovskou komedii Zahraj to znovu, Same.“

Všechny zmíněné snímky budete moci vidět v Opavě a my vás o nich pravidelně budeme informovat.