Předchozí
1 z 5
Další

Studium na výtvarné škole Marii Vegelové z Opavy-Malých Hoštic nevyšlo. A tak se malování věnuje alespoň ve svém volném čase a přidaly se k ní také její dvě dcery Laura a Agáta.

Když se do výtvarné činnosti Marie Vegelová spolu s dcerami ponoří, bývají obrazy rozprostřeny všude možně. „Po studiu na gymnáziu jsem se chtěla hlásit na výtvarnou školu do Ostravy, ale z toho bohužel sešlo. Od narození holek malujeme pořád, také to dělají rády. Obrazy jsem si umístila do obýváku, dcery si také vyzdobily své pokojíčky a teď začínají po mamince malovat abstrakty,“ přibližuje Marie Vegelová.

Marie Vegelová maluje především abstrakty.Zdroj: Archiv Marie Vegelové

Hlavní roli hrají především akrylové barvy. „Je to o tom, že si vymyslíme něco, co zrovna cítíme. A pak rychle sháníme plátno, takže přemalováváme ty staré. Tím, že akryl krásně kryje, jede to u nás ve velkém. Máme také akvarelové pastelky, které se rozmazávají štětcem, ty nás také baví. Sami si občas vyrábíme i plátno. Přítel udělal rámy, v sekáči jsme nakoupili prostěradla, natřeli jsme je bílou barvou a hotovo. Když se do toho ponoříme, obrazy schnou všude po bytě, stůl v jídelně využijeme celý. A to se holky vždycky ptají – my dnes nebudeme jíst?,“ pokračuje se smíchem.

V těchto sklepních prostorech by si Marie Vegelová přála mít po rekonstrukci výtvarný ateliér.Zdroj: Archiv Marie Vegelové

Kromě abstraktů kreslí často také andělské tématiky. „Pak je rozdáváme neteřím, synovcům, u příležitosti křtin a podobně. Už se také stalo, že nám někdo řekl, abychom něco namalovaly. To není problém, jen přinese podklad a my to vytvoříme,“ říká Marie Vegelová.

Marie Vegelová se stala výherkyní soutěže Deníku a Českého plynárenského svazu o 250 tisíc korun.Zdroj: Archiv Marie Vegelové

Spolu s dcerami také stále něco vyrábí. „Třeba betlémy. Na Vánoce si vymyslíme každý rok jiné ozdoby na stromeček, z papíru, keramiky a tak dále. Náš betlém jsme dávaly v prosinci i na výstavu do místního obecního domu a vyhrály jsme s ním, což nás samozřejmě potěšilo. Dostaly jsme pak keramickou hlínu, tak to se nám pochopitelně hodilo,“ vzpomíná s úsměvem Marie Vegelová, která je zároveň i zastupitelkou Malých Hoštic. „Pořádáme tady také různé akce, jezdí k nám z Ostravy malířka, která zde má své kurzy. Na nich jsem už také byla. Loni v září na odpustu měli lidé z obce, kteří něco vyrobili, dokázali, chtěli se pochlubit, možnost své výtvory vystavit. To jsem ještě neměla odvahu, ale příště už to třeba zkusím,“ uvažuje.

Malířské nadání podědila také dcera Laura.Zdroj: Archiv Marie Vegelové

Marie Vegelová se před nedávnem dostala mezi trojici výherců soutěže Deníku a Českého plynárenského svazu o částku 3x250 tisíc korun na rekonstrukci prostor kotelny. K úspěchu jí svými hlasy pomohli lidé v anketě. A právě jedna z místností ve sklepě by se měla po této výhře proměnit v malířský ateliér. „Takové útočiště pro mě a mé holky,“ uzavírá Marie Vegelová.

Malířské nadání podědila také dcera Agáta.Zdroj: Archiv Marie Vegelové