Vzhledem k důležitosti zápasu se snad ani nedalo začít hůř. Ve 4. minutě byl vyloučen Lukáš Klok a Dánové jeho krosček rychle potrestali. Nicklas Jensen byl na konci rychlé kombinace a potvrdil, že se mu na letošním MS střelecky náramně daří.

Šimon Hrubec v české brance pak musel řešit další dvě tři nebezpečné situace, postupně ale sílil tlak mužstva v červených dresech. Jenže štěstí v koncovce zřejmě zůstalo kdesi v karanténě: nadějné šance neproměnili Šustr, Smejkal, Sklenička, Zadina ani Kubalík.

Kdo byl proti Dánsku nejlepším českým hráčem?
HLASUJTE: Kdo byl proti Dánsku nejlepším hráčem zápasu?

I ve druhé třetině se Češi tlačili dopředu, ale jejich hře scházela jiskra, lehkost. Sveřepí Dánové, kterým také šlo o čtvrtfinále, navíc dle svého zvyku důrazně a obětavě bránili. A když už se Kubalík v 29. minutě zjevil v další tutovce, nevolil ideální variantu zakončení.

Prosadil se jen Kubalík

Český tým sice přestřílel Dány po šedesáti minutách 32:12, ale dobývání úporně hájené svatyně gólmana Sebastiana Dahma bralo spoustu sil. Ta už pak nezbývala na přesnější koncovku, jak předvedl ke konci druhé dvacetiminutovky ve velké příležitosti Jakub Flek. Většina českých pokusů však zdaleka nebyla tak nebezpečná.

"Pak se to zvedlo, byli jsme hodně času v jejich pásmu, jen to musíme trochu zjednodušit, nehrát to po rozích," nabádal po zápase Kubalík.

Čeští hokejisté se přesouvali z hotelu na oficiální focení.
Pohodička a úsměvy. Hokejisté se fotili, trenér Pešán odhodil masku hráče pokeru

Konec ofenzivního trápení favorita přišel až v 46. minutě, kdy dánskou obranu rozebralo trio posil z NHL. Svižnou souhru s Vránou a Chytilem zakončil nejaktivnější český snajpr Kubalík a vykřesal tak naději na čtvrtfinálovou účast.

Jenže Seveřané také dokázali vystrčit růžky. Už v přesilovce na přelomu druhé a třetí třetiny mohli skórovat, chvíli po Kubalíkově vyrovnání pak měl Hrubec co dělat při ryzí gólovce Andersena. Defenzivní činnost týmu trenéra Pešána měla znovu zjevné slabiny.

Čtyři minuty před koncem mohl české šance rapidně zvýšit Jakub Vrána, ale samostatný únik neproměnil. Nic se neurodilo ani v přesilovce, kterou Češi dostali jako dárek v posledních dvou minutách základní hrací doby.

V hlavní roli video

Na řadě tak bylo prodloužení. V něm byl nejviditelnějším českým hráčem Filip Hronek. Nejprve si vykoledoval faul a půl minuty před koncem i skóroval. Radost mužů v červeném byla bouřlivá, ale krátká. Po dánském protestu se celá akce detailně zkoumala na videu a odhalen byl Kubalíkův těsný ofsajd. Vítězný gól neplatil.

Český kapitán Tomáš Rolinek s pohárem mistrů světa.
Místo propadáku zlato. Rolinek vedl tým za posledním triumfem

Pondělní odpolední drama v Rize tedy nakonec vyvrcholilo samostatnými nájezdy. Robin Hanzl dostal národní mužstvo do vedení, prosadili se i Vrána, Kovář a Chytil - ten po vystřídání dánských brankářů. 

Hrubec jeden nájezd soupeře zlikvidoval a na poslední dánský pokus šel na led Roman Will. Uspěl a jeho jediný zákrok v utkání tak znamenal vydřené vítězství Česka 2:1 po nájezdech. 

"Hodně velká úleva, byli jsme už skoro v kabinách, když měli Dánové ten challenge," popsal Hanzl. "Spadl nám kámen ze srdce," doplnil Kubalík.

Češi mají po šesti zápasech na kontě deset bodů a o definitivní jistotu účasti v play-off budou usilovat v úterý od 15.15 v derby se Slovenskem. Pokud dnes večer Rusko porazí Švédy, bude o českém postupu rozhoduto předem.