Fotbal v Karlových Varech dostává obrovský náboj. Na lavičku zdejšího klubu usedne Ladislav Vízek. Donedávna hráč, někdejší reprezentant, kritik i bavič. Do svých řad jej zlákaly TJ Karlovy Vary-Dvory.

Činovníkům z Dvorů se povedl pořádný majstrštyk. K trenéřině zlákali legendu, kterou znají v každé fotbalové vesnici. „Já zažil několik funkcí, ale trénovat jsem nikdy nechtěl,“ prozrazuje Ladislav Vízek, že na lavičce si sám sebe nedokázal dlouhá léta představit. „Ale teď, když potkám Ivana Haška, už mu říkám kolego,“ směje se šestašedesátiletý internacionál.

TJ Karlovy Vary-Dvory povede v novém ročníku krajské I. B třídy Karlovarského kraje z pozice hlavního trenéra fotbalová legenda Ladislav Vízek.
Trenérský majstrštyk. Fotbalové Dvory zlanařily na post kouče Ladislava Vízka

Důvod, proč odmítal roli kouče, není tak těžké pochopit. „Věděl jsem, že bych byl vzteklý, kdybych viděl, že někdo něco kazí. Zlomili mě až po šedesátce,“ říká s úsměvem člen klubu ligových kanonýrů.

„Oslovili mě dva sympatičtí kluci ze Dvorů, že to chtějí pozvednout po sportovní stránce a že mají dobrý mančaft, tak jsem vše probral s manželkou a na nabídku kývl,“ vrací se k rozhodnutí vyzkoušet si premiérově trenérský dril na západě Čech.

Nevýhoda? Časté cestování. „Je to celkem daleko od Prahy,“ uznává. Ale výhody převážily. „Samozřejmě mi něco dají na mariáš,“ říká rodák z Chlumce nad Cidlinou.

Činovníkům z Dvorů se povedl pořádný majstrštyk. K trenéřině zlákali legendu, Ladislava Vízka.Činovníkům z Dvorů se povedl pořádný majstrštyk. K trenéřině zlákali legendu, Ladislava Vízka.Zdroj: Daniel Seifert

Vízek, jenž svou hráčskou kariéru spojil hlavně s pražskou Duklou, za kterou odehrál 321 utkání, se na trenérskou výzvu ve městě minerálních pramenů těší. Třeba i kvůli kolonádě. „Karlovy Vary moc neznám, takže už jsme doma domluvili, že si je pěkně projdeme,“ říká Vízek.

Někdejší reprezentant a člen zlaté party z olympiády v Moskvě chce vsadit zejména na týmovou pohodu. „Určitě bude důležitá kabina a také atmosféra v ní, ale vím, že Dvory mají dobrou partu, takže to bude pro mě o něco lehčí,“ přemítá.

„Já určitě nebudu jako trenér skákat kolem lajny, ale budu klidný, zodpovědný, a hlavně náročný trenér, takový Mourinho,“ zdůrazňuje.

Než se oficiálně Vízek ujal trenérského žezla, už mohl slavit v TJ Karlovy Vary-Dvory postup do krajské I. A třídy.

„To je skvělé,“ neskrývá radost. „Nad tím už je jen krajský přebor, takže kdyby kluci postoupili, tak je pozvu na oslavu do Kozlovny,“ předbíhá.

A právě postup je ta meta, za kterou se budou ambiciózní Dvory hnát. „Věřím, že se nám bude dařit a cíl naplníme.“

Sokolovská rezerva se po dlouhých letech navrací zpět na krajskou mapu.
FOTBAL: Béčko Sokolova zpět na krajskou mapu, Dvory poskočily do I. A třídy

Klub však neponechává nic náhodě. V novém ročníku totiž při domácích zápasech hodlá pořádat zajímavou tombolu o hodnotné ceny. „Bude to show,“ tuší Vízek. Pokud prý dorazí na domácí duel Dvorů nad 700 diváků, odveze si jeden z nich například ojetý automobil. „Určitě se mají fanoušci na co těšit, tak snad si najdou cestu na naše zápasy,“ přeje si.

„Pokud by se nám však nedařilo, tak už jsem domluvený s Tondou Panenkou, že ten druhý půlrok vezme za mě,“ říká s nadsázkou. „Hlavně být veselý a bavit se fotbalem,“ uzavírá Vízek.