Malý kiosek slouží pacientům na doplnění potřeb. Mohou si v něm koupit téměř vše, co je zapotřebí k příjemnému pobytu. Lékařská péče je na vysoké úrovni a je dokonale spjatá s potřebami všech pacientů.

Je opravdu obdivuhodné, jak dokonale jsou spojeny všechny léčební nitky, které jsou zapotřebí k zlepšení zdravotního stavu nemocných. Od prvního vyšetření přes stanovení léčebného postupu až po jeho detailní provedení je to celá řada nitek, sbíhajících se až k primáři a jeho kolegiu.

Tento skvělý kolektiv potom řídí celý kolos léčebného ústavu. V něm je zahrnuto vše, co takový ústav může poskytovat. Sestry jsou rozděleny tak, že každá musí odvádět svou práci. Jedna dávkuje léky, které potom dostávají pacienti po celý den, jiné píchají injekce a starají se o mytí, převlékání a o očistu nemohoucích pacientů.

Další sestry převlékají postele, které jsou udržovány každodenně v naprosto čistém stavu. Jiné sestry zase obvazují rány a vše potřebné, co je třeba k léčení nemocných. Denně se vytírají podlahy a čistí se vše do posledního detailu. Tento denní koloběh je ohromný a obdivuhodný. Je to velká mravenčí práce, řízená z centra.

Lékaři provádějí vizity. Na nich zjišťují všechno, co souvisí se stavem pacienta. Při bolestech navrhují nové léky a procedury a snaží se všem klientům dát to nejlepší, co může sloužit k zlepšení jejich stavu. Lékaři také dávají pokyny k odvozu a přívozu prádla a potřeb, starají se o stanovení jídelních lístků pacientů, podle jejich nemoci. Jídla jsou rozdělena tak, aby každý pacient dostával stravu podle toho, co je zapotřební k zlepšení jeho zdravotního stavu.

K areálu patří také tělocvična, která napomáhá zlepšit svalové orgány, dále jsou tady terapeutky zlepšující stav pacientů po mozkové stránce, je zde laserové a elektro zařízení, pomáhající od bolesti a léčící bércové vředy a jiné poškozené orgány nemocných. Pacienti také mohou dostat vanové koupele, parafínové zábaly a plynové injekce.

Protože ústav je velmi omezen financemi, trpí nedostatkem zdravotního personálu, lékaři i sestry musí nastavovat hodiny práce, a také musejí zaskakovat do prací, které jim nepřísluší. Lékaři jsou také zahrnutí obrovským množstvím byrokratických nařízení, takže se cítí často spíše pošťáky než speciálními lékaři. Primář, při své rozhodující funkci, je přetížen velkými problémy, které však musí vyřešit.

Léčebný ústav v Klokočově by zasluhoval více pozornosti všech, kteří by mu mohli pomoci. Potřebuje především pomoc finanční, protože vrací a vylepšuje lidem zdraví. Toto je pokladem největším. Též starost o staré a nemohoucí pacienty, která je tady na předním místě, by měla být odměněna.

Ve zdejším ústavu se projevuje krásná ušlechtilost jeho zdravotních pracovníků a zájem o toto dílo by se měl konečně dostat až k těm, kteří by mohli zdejšímu ústavu pomoci.

Karel Folvarčný,
bývalý pacient, básník,
Ostrava-Poruba

Názory čtenářů zveřejněné v rubrice Čtenář má slovo nemusí vyjadřovat stanovisko redakce. Ta si vyhrazuje právo krátit či odmítnout příliš dlouhé příspěvky.