Pro novináře je důležité mít zpětnou vazbu od čtenářů. Vážíme si reakcí na naše články. K reportáži o běžkování na Pradědu nám napsal Zdeněk Král z Oskavy: „Úroveň článku jako od žáka z páté obecné, ostatně jako téměř většina výplodů většiny redaktorů z Deníku.“

Poděkovali jsme panu Královi, že nás upozornil na mimořádný novinářský talent páťáků ze základních škol. Neměla by se ale podceňovat ani úroveň třeťáků a čtvrťáků.

Rejskové se na Pradědu pletou běžkařům do stopy.
Pod Pradědem se rejsci pletou běžkařům do stopy. Shání potravu

Interview s astronautem v angličtině je pro každého novináře velká profesní výzva. Třeťáci, čtvrťáci a páťáci malotřídky v Branticích to zvládli na výbornou. Zkušení novináři musí svým cca desetiletým kolegům zatleskat za jejich výkon. Žáci z Brantic předvedli kvalitní žurnalistiku, když zpovídali amerického kosmonauta tak, aby interview bylo srozumitelné, poučné a zábavné pro děti i pro dospělé.

Američan ve všem porozuměl angličtině brantických dětí. Bez profesionálního týmu rešeršistů, konzultantů a dramaturgů za zády školáci předstoupili před kosmonauta s bezprostředními zvídavými otázkami, jaké umí položit jen děti.

Žáci malotřídky v Branticích vedly interview s americkým astronautem Andrewem J. Feustelem v angličtině.
Novinářská i učitelská senzace: děti z Bruntálska zpovídaly slavného astronauta

Čeští učitelé zase musí uznale tleskat americkým učitelům Andrewa J. Feustela, který na rozdíl od nich přečetl Nerudovy Písně kosmické: Seděly žáby v kaluži, hleděly vzhůru k nebi, starý jim žabák učený odvíral tvrdé lebi. Vysvětloval jim oblohu, líčil ty světlé drtky, mluvil o pánech hvězdářích zove je „Světa krtky“.

Neruda si nevymyslel slovo „drtky“ , aby se mu to rýmovalo s krtky. Podle křížovkářského slovníku jsou drtky rozdrcené věci.