Verbální trestné činy patří k nejkontroverznějším. Jsou dezinformace Putinovy prolhané propagandy pro společnost natolik nebezpečné, že jejich šiřitelé patří do vězení? Jsou pravdivé informace o konopí tak nebezpečné, že jejich šiřitelé patří na lavici obžalovaných?

Laická i odborná veřejnost polemizuje, zda zablokování dezinformačních prokremelských webů byla cenzura, a zda demokracie v ohrožení má právo tak drasticky omezit svobodu slova. Cenzura není sprosté slovo. Byla nedílnou součástí naší demokratické legislativy už dávno před ruskou hybridní válkou.

Vydavatel časopisu Legalizace deset let publikoval pravdivé informace o konopí, než si na něj došláply represivní orgány. Okresní soud v Bruntálu ho za to zatím nepravomocně potrestal podle paragrafu o šíření toxikomanie tiskem. Časopis Legalizace podle obžaloby čtenáře „sváděl ke zneužívání jiné návykové látky než alkoholu“, což je u nás trestné.

Slovinský Tulák projíždí Evropou na šlapohybu s logem hlemýždě . Nikam nespěchá, a domeček si veze s sebou. Srpen 2022
Potepini - Šola zdravja, slovinský Tulák na Krnovsku vzbudil velkou pozornost

Čím lze v České republice naplnit skutkovou podstatu takového trestného činu? Časopis publikoval vědecké výzkumy i zahraniční zkušenosti, že konzumace konopí představuje srovnatelné riziko jako alkohol. Tento fakt sám o sobě může svádět nejen ke konzumaci, ale také k legalizaci konopí. Za současného konceptu české protidrogové války je konopná žurnalistika považována za zločin, protože "svádí", "podněcuje" a "šíří" hulení marihuany. Zákonodárci paradoxně schválili tento cenzorský paragraf také pod vlivem lživé dezinformace, že měkké a tvrdé ilegální drogy jsou stejně nebezpečné.

Čtenář Legalizace obeznámený s objektivním nebezpečím i s prospěšností konopí klade zákonodárcům logickou otázku: "proč smím chlastat, ale nemůžu hulit?" Časopis už svým názvem Legalizace deklaruje, že přináší argumenty pro legalizaci konopí. Nejen lež, ale také pravda může zákonodárce „svádět“ k novelizaci zákona a tím „podněcovat“ a „šířit“ hulení trávy. Vydavatel Legalizace přišel k bruntálskému soudu v tričku s nápisem „osvěta není zločin“, ale žalobce i soudce byli opačného názoru.

Trénink Nordic walkingu
Za krásami Cvilína s holemi v ruce

Kauza Legalizace je pro českou demokracii, justici a svobodu slova stejně důležitým prubířským kamenem a přelomovou událostí jako kauza Larry Flynt pro Ameriku.

Mezi tím v Rusku válku proti drogám ještě přitvrdili, takže americká basketbalová hvězda jde bručet na devět let do vězení za elektronické cigarety s gramem konopného oleje. Inhalovala konopné produkty po konzultaci s americkými lékaři jako lék na chronickou bolest. Dušan Dvořák, který pěstoval konopí, aby pomáhal nemocným lidem, si v českém vězení odpykává šestiletý trest, přestože z jeho rostlin nikdy nevzešla marihuana k rekreačnímu užívání. Ve válce s konopím dokážeme být stejní tvrďáci jako Rusko. Máme důvod k hrdosti?