Dopravních nehod na Opavsku, v nichž figurují cyklisté, přibývá. Loni bylo „cyklonehod“ za stejné období 31 a předloni 35. 

V Česku patří sjezd řeky, vodáctví k oblíbené zábavě už více než sto let. Ilustrační foto.
Sjezdy Moravice v ohrožení! Pořadatelé musí nově žádat o další povolení

„Při kolizních situacích cyklistů v dopravě byla letos jedna osoba usmrcena. Loňský rok bylo toto období bez úmrtí, v roce 2018 zemřely tři osoby. Těžká zranění letos utrpěli čtyři lidé, loni i předloni také tři. A lehce zraněno bylo v tomto roce doposud 22 účastníků silničního provozu v souvislosti s cyklistikou. V roce 2019 i 2018 jich bylo 20,“ vyjmenovává mluvčí opavské policie René Černohorský. 

Vizualizace náměstí Bolatice.
V Bolaticích budou mít nové náměstí, největší část bude hotová letos

Podstatnou roli hrál u letošních nehod také alkohol a drogy. Pod jejich vlivem bylo letos už deset cyklistů. „V této chvíli je snad i povinností připomenout, že na osobu sedící za řídítky jízdního kola je pohlíženo obdobně jako na řidiče jakéhokoli jiného motorového vozidla. Na výzvu policistů nebo strážníků je cyklista povinen podrobit se orientační dechové zkoušce případně lékařskému vyšetření a odběru krve nebo moči ke zjištění, zda v době jízdy není a nebyl ovlivněn zmíněnými návykovými látkami,“ říká René Černohorský s tím, že policisté i strážníci se v dalších dnech a týdnech ještě více zaměří na kontrolu nejen toho, jestli jsou cyklisté střízliví, ale i na vybavenost jejich kol.

Ilustrační foto.
Ostravský recidivista si liboval v krádežích opavských kol