Dívka si koně půjčila od jeho majitele Břetislava Nováka. Nenápadná odpolední projížďka ovšem skončila celkem složitými vyprošťovacími pracemi. „Dcera mého kamaráda si koníka půjčila a šla se projít se svou kamarádkou," vysvětloval Břetislav Novák.

Mladá jezdkyně se rozhodla přejít potok v místě, kde vede konstrukce plynového potrubí. U něho se nachází lávka pro pěší. „Zde by si netroufl přejít na druhou stranu snad ani Váňa," s odstupem času bral všechno s nadhledem Břetislav Novák. Kůň uvízl na místě, které se nachází asi půl kilometru od nejbližší komunikace. Zasahující hasiči tedy museli veškeré věci nutné k vyproštění přenášet ručně. Navíc bylo okolo 16.30 a pomalu se začalo stmívat.

„Zvíře leželo na břiše. Když se pokoušelo zvedat, vysílilo se," uvedl zastupující tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Petr Holub. Se zapadlým haflingem pomáhali také kylešovičtí dobrovolní hasiči. Možná vůbec největší problémy při vyprošťovacích pracích dělal samotný kůň. Hasiči se mu pod nohu pokoušeli podstrčit dřevěnou fošnu.

Vystresované zvíře ovšem pokaždé zapadlo zpátky do konstrukce. Po několika neúspěšných pokusech se coby nejschůdnější varianta jevila koně podvázat a vytáhnout ho nahoru pomocí hydraulické ruky umístěné na Tatře 815, jež jako jediná byla schopna dojet až k lávce. Ještě předtím ovšem přivolaný veterinář musel neklidnému zvířeti podat sedativa. Záchranná akce trvala celkem tři hodiny.

Zvíře se nakonec povedlo vytáhnout na připravené desky, kde mu také byly ošetřeny tržné rány na nohou. S lehčím zraněním ruky musela být do nemocnice odvezena také mladá jezdkyně. Jakmile odezněla sedativa, koník se postavil na vlastní a společně s Břetislavem Novákem se odebral k vozovce. Tam byl naložen do přívěsu a ještě v neděli večer se Elizabeth vrátila do stáje ke své mladší sestře Vendulce.

„Elizabeth je v pořádku. Až se rány více zahojí, budou jí vytaženy stehy. Momentálně je bez teplot a jí. Veterináře mám volat pouze v případě, že by se její stav nějak zhoršil," mínil v pondělí dopoledne Břetislav Novák a na závěr ještě dodal: „Upřímně bych chtěl poděkovat zasahujícím hasičům. Jsem strašně rád, že vše dobře dopadlo. Patří jim můj velký dík, bez nich by se Elizabeth vyprostit nepodařilo."

Petr Dušek