Na tento den rodina, přátelé a blízcí dvaadvacetileté M. M. už nejspíše nikdy nezapomenou. K tragédii došlo uplynulou neděli po jedné hodině odpolední. Podle všeho se mladá absolventka Slezského gymnázia a studentka Ostravské univerzity rozhodla vzít si život dobrovolně.

Skok z šestého patra panelového domu v ulici Antonína Sovy však neočekávaně nejprve přežila. Do pěti minut od oznámení byla na místě záchranka i s lékařskou posádkou.

„Zasahující lékař zjistil, že je mladá žena v bezvědomí a přímém ohrožení života. Prvotní vyšetření ukázalo poranění v oblasti hrudníku, břicha, pánve a dolní končetiny. Posádky ji musely zajistit intubací dýchací cesty a připojit ji k přístrojem řízené ventilaci," uvedl mluvčí krajských záchranářů Lukáš Humpl.

Marný boj záchranářů i lékařů

Zranění byla natolik vážná, že musel být přivolán vrtulník. Nutno dodat, že za obdiv stojí umění pilota, který stroj dokázal hladce posadit doprostřed sídliště.

„Slyšela jsem ten vrtulník, jak nám burácí nad hlavou. Vypadalo to, jako by na nás měl každou chvíli sletět," popisuje obyvatelka jednoho z nedalekých domů manévry, které v osudnou chvíli zburcovaly prakticky celé okolí.

Řada lidí přitom nejprve vůbec netušila, co se vlastně stalo. Těžce raněnou dívku posléze helikoptéra transportovala na urgentní příjem ostravské fakultní nemocnice. „Její stav byl v době předání kritický," dodal Lukáš Humpl.

V pondělí již ale byla bohužel zveřejněna informace, že bitva lékařů o život jejich pacientky skončila neúspěchem. „Dívka bohužel utrpěla poranění neslučitelná se životem," potvrdil špatnou zprávu mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Prokletá ulice?

Případ se nadále šetří, ale jak již bylo zmíněno, vše ukazuje na to, že si žena chtěla život vzít úmyslně. „Podle prvotního šetření nebylo zjištěno cizí zavinění a případ vypadá na pokus o sebevraždu. Nezanechala dopis na rozloučenou, ale o dané hypotéze svědčí výpovědi rodinných příslušníků," konstatuje opavský policejní mluvčí René Černohorský s tím, že detailnější informace vzhledem k vyšetřování a také ohledu na příbuzné a blízké dívky nebude policie zatím uveřejňovat. Pohřeb mladé ženy se uskuteční v úzkém rodinném kruhu.

Připomeňme si ještě, že se jedná v poměrně krátkém časovém období již o druhý obdobný případ téměř ve stejných místech. V polovině června se v téže ulici zabil pětadvacetiletý mladík. Podle dostupných informací tehdy pravděpodobně vyskočil z desátého patra paneláku ležícího de facto jen co by kamenem dohodil od domu, kde došlo k nedělnímu neštěstí.