Slezské derby zůstalo v prvním poločase a především co se úvodní čtvrtiny týká trošku za očekáváním. Domácí poprvé výrazněji odskočili svému soupeři až po trojce Kratochvíla, který dával na 12:8. Vyrovnaná partie zanedlouho vyústila v krásný basketbalový zážitek. Jakub Blažek si seběhl pod ostravský koš a vzápětí zasmečoval.

Pivot Opavy se stal nejlepším střelcem první půle. Celkově nasázel čtrnáct bodů, ale nyní poněkud předbíháme. Hosté však ani zdaleka neskládali zbraně a Čížovi se dokonce podařilo vyrovnat na 16:16. Úvodní čtvrtka nakonec dospěla k výsledku 19:17 a šlo se do druhé desetiminutovky.

Tu načal Marek Štec stylově. Při pokusu za dva byl faulován. Míč obroučkou proletěl a rozhodčí nabídl střelci ještě šestku, se kterou si rovněž poradil. A slovenské křídlo v opavských službách bylo při chuti. Jeho trojka totiž posunula ukazatele skóre na 25:19.

Pak jakoby na svěřence trenéra Davida Klapetka padla střelecká deka. Třikrát neproměnil jasnou pozici Novák, i když při jednom pokusu byl faulován. Něco podobného platí i o střelách Šošky se Cvekem. Ostrava se držela Opavy na dostřel. Hood se nemýlil za dva a na světelné tabuli svítilo 31:29.

Jakub Šířina si ovšem o něco později vzal na sebe tíhu zodpovědnosti a dost riskantním hodem zpoza trojkového půlkruhu vsítil důležitou trojku. Stejnou mincí však o pár vteřin nato oplatil Mitchell. První poločas nijak zvlášť úchvatný basketbal nenabídl a ten druhý odstartoval za stavu 40:38.

Podprůměrný basketbal s řadou chyb pokračoval i ve třetí čtvrtině. Ostrava se díky střelecky disponovanému Mitchellovi dostala do vedení. Ve 24. minutě zvyšoval trojkou na 50:54, na druhé kontroval stejným obnosem Vaňák. Bodová přetahovaná pokračovala, na 59:59 vyrovnával Dygrýn.

Necelé dvě minuty před koncem třetí desetiminutovky přišly trojky Štece a Palyzy. Současně s klaksonem protlačil míč obroučkou Šoška – domácí vedli 67:66.

Necelých osm minut před koncem normální hrací doby vybídl dlouhým pasem Čarnecký Nováka a Klapetkův výběr šel do čtyřbodového trháku. Jenomže ostravský tým bojoval dál. Nejenže vyrovnal, ale po trojce Stuchlého vedl 81:84, drama pokračovalo.

Dvě minuty před koncem vedla Ostrava o bod. Štec nedal trojku a na druhé straně se prosadil Palyza. Navíc pří úspěšném dvoubodovém pokusu byl faulován. Nařízenou šestku proměnil a s Opavou to vypadalo špatně – 86:90. Domácí výběr již s výsledkem nic nezmohl.

„Utkání mělo solidní úroveň. Jsem rád, že se nám podařilo po dvou měsících vyhrát. Chceme soutěž dohrát se ctí. Naši letošní slabinou je obrana, dnes jsme to ale zvládli,“ řekl trenér Ostravy Zdeněk Hummel. Davidu Klapetkovi se hovořilo těžce: „Nám nefungovalo vůbec nic. Neměli jsme chuť bránit. U všeho jsme byli pozdě, náš výkon byl bez vůle a nasazení.“

BK Opava – NH Ostrava 88:97 (19:17, 40:38, 67:66)
Body:
Štec 17, Blažek 16, Novák 12, Vaňák 10, Šoška 10, Šiřina 9, Čarnecký 7, Dygrýn 4, Kratochvíl 3 – Stuchlý 26, Hood 21, Mitchell 19, Palyza 16, Burke 6, Uhlíř 3, Stehlík 2, Gniadek 2, Číž 2. Rozhodčí: Dolinek, Paulík, Janovský. Fauly: 21:25, trestné hody: 29/20:23!14, trojky: 14/8:24/11. Nejlepší hráč: Marek Stuchlý (Ostrava). Diváci: 578.