Ve druhé polovině zápasu se ale nesporná zkušenost a síla prostějovského basketbalového kolektivu na hrací pološe přece jen projevila.

Opavští vedli 3:6 a 5:8, domácím se střelba nedařila. V první pětiminutovce utkání zahodili i své první tři trestné hody. Na chvíli se pak dostali Orli jednou do vedení (9:8), potom ještě srovnali na 14:14, ale první čtvrtinu o dva body prohráli.

Lépe nevstoupili ani do druhé čtvrtiny, spíš ještě hůř. Znovu ztráceli míče, často až školácky a střelba byla z pohledu zahozených tutovek z podkoše ještě žalostnější. Kvapem přibývalo také nezdařených tříbodových střeleckých pokusů, celkem jich měli Prostějovští v utkání 26 a podařených jen sedm.

Slezané své vedení navyšovali, nejvyšší bylo dvakrát třináctibodové, 20:33 a 24:37. Za chvíli ale registroval jejich dlouhán Douša už čtvrtou osobní chybu. Před polovinou duelu naštěstí foukl trochu větru do prostějovských plachet Prášil, když trefil první prostějovskou trojku a za chvíli i druhou. O hlavní přestávce prohrávali prostějovští Orli o osm bodů.

Před první polovinou třetí čtvrtiny se opavský Douša vyfauloval a to už měli Prostějovští zásluhou podstatného zlepšení hry srovnání skóre zápasu na dosah ruky. Otočili je na své čtyřbodové vedení, Opavští ještě srovnali na 49:49, ale po třetí čtvrtině vedl o pět bodů Prostějov.

V závěrečné části hry už byli pány na palubovce jednoznačně Orli a nezadržitelně běželi za vítězstvím. Prášil trefil další čtyři trojky, celkem tedy šest ze svých devíti pokusů. Při trestných hodech se v utkání ani jednou nezmýlili domácí Šležas (5) a hostující Čarnecký (8) se Štecem (4).

Trenér Opavy David Klapetek pogratuloval vítězům a potom se už jen krátce vyjádřil k vystoupení svých svěřenců: „Do druhé části utkání vstoupili opavští basketbalisté pod klamným pocitem, že se utkání pro ně dobře vyvíjí.

Ve třetí čtvrtině jsme už zaznamenali pouhých jedenáct bodů, všechny zařídil Čarnecký a ostatní jakoby čekali, co tento náš klíčový hráč vymyslí. Nakonec rozhodla zlepšená hra Orlů v obraně a nedisciplinovanost našich hráčů v útočné fázi. A samozřejmě – rozdílná kvalita obou dnešních soupeřů.“

Prostějovský kouč Peter Bálint mohl být spokojen pouze s průběhem druhé poloviny střetnutí. „Začali jsme špatně v obraně a bez koncentrace v útoku. A je pravidlem, že když tým špatně brání, nestojí za nic ani útok. Hoši zřejmě předpokládali, že přijel do Prostějova odevzdaný tým, ale nebylo tomu tak.

O přestávce jsme si něco řekli a potom se už hrálo v režii prostějovských Orlů. Bylo zřejmé, že předchozí podprůměrný výkon nezobrazoval kvalitu našeho celku, ale momentální vadné myšlení zejména některých jednotlivců. Zvýšili jsme tempo, zlepšili střelbu, začaly se konečně dařit i tříbodové trefy a vyvarovali jsme se už hloupých ztrát míčů. Citelně nám chybí pod koši zraněný Chán i uzdravující se Landry, který by už příště měl hrát.“

BK Prostějov - BK Opava 82:67 (14:16, 32:40, 56:51)
Body: Prášil 22, Šležas 21, Veikalas 15, Hyzy 9, Lawrence 7, Tóth 4, Veselovs 4 - Čarnecký 15, Šoška 13, Štec 12, Blažek 12, Šiřina 11, Dygrýn 2, Douša 2. Fauly: 22:23. 5 chyb: 36. Lawrence - 25. Douša. TH: 23/17:24/19 Trojky: 7:2.

Vlastimil Kadlec