Můžeme říci, že asistent trenéra Ginzburga Petr Czudek je magnetem na úspěchy. Zářil jak hráč, z pozice rozehrávače dirigoval hru národního týmu. Úspěchy má jako trenér. Svou Opavu přivedl dvakrát do finále Českého poháru, má stříbrnou medaili z ligy a s opavským výběrem si zahrál i prestižní Ligu mistrů.

Velkou podporu ke svému milovanému sportu má doma a to ho nabíjí. Manželka Radka se synem Pajou byli dokonce v Číně fandit při zápasech základní skupiny. Samozřejmě že úspěšnému kouči drží palce i jeho rodiče a dcera Emička. „Byl to neskutečný zážitek. Kluci hráli skvěle. Čína jako země mě nenadchla, ale basket byl super,“ hlásila Radka Czudková.

Studenti Základní škola Englišova při sledování zápasu (osmifinále, skupina K) Řecko - Česko 84:77 v basketbalu, 9. zaří 2019 v Opavě.
Basketbalové Nagano! Žáci v Opavě místo vyučování fandili

„Abych pravdu řekla, nepočítali jsme, že kluci postoupí. Je skvělé, že se jim to podařilo. Zvedli popularitu basketbalu u nás,“ pokračovala manželka reprezentačního asistenta. Nejemotivněji zápasy u Czudků prožívá malý Pája. „Basket sám hraje, úplně jím žije, stejně tak celým mistrovstvím. Čína byla pro něj velkým zážitkem. Na tátu je pyšný,“ usmívá se Radka Czudková.

„Už by ale mohl být doma. Hlavně Emičce je moc smutno, ta totiž s námi cestovat nemohla,“ prozrazuje maminka dvou ratolestí. Manželka opavského trenéra má ke sportu hodně blízko, sama ho aktivně dělala, aktuálně trénuje malé basketbalisty a tělesnou výchovu vyučuje i ve škole. „S panem ředitelem jsme domluveni, že na basket můžeme koukat i během vyučování,“ řekla ještě. A jak vidí další šance národního týmu? „Máme sílu, což jsme ukázali, klidně můžeme i Austrálii porazit,“ podotkla Radka Czudková.

Přímo v Šanghaji měl podporu přímo v hledišti i Jakub Šiřina, „Je to pecka. Kluci jedou bomby,“ nechala volný průchod svým emocím maminka opavského rozehrávače Renáta Šiřinová.

Česko x Řecko, MS v basketbalu
Senzační tažení basketbalistů pokračuje. Čtvrtfinále si zahrají s Austrálií

„Na základní skupinu vyrazila celá rodina, tedy až na babičku, která držela palce u televize,“ pokračovala. „Čína neskutečně šampionátem žije. Zápasy se všude promítají. Poté co kluci opustili Šanghaj, tak jsme fandili v Českém domě. Zápas s Řeckem jsme sledovali na plátně v recepci hotelu,“ poznamenala Renáta Šiřinová. Na svého syna je náležitě pyšná.

„Moc mu to všichni přejeme, svou pílí a pracovitostí se dostal tam, kde je,“ zdůraznila, „Austrálii už budeme sledovat doma. Věřím, že kluci ještě neřekli poslední slovo,“ je optimistkou maminka opavského kapitána. „Je to prostě jedna velká pohádka,“ dodala.

Blízko k opavskému okresu má Radomír Bohačík. Opora Nymburku sice basketbalově vyrostla v Ostravě, nicméně jeho rodnou hroudou jsou Markvartovice. „Vnímáme pozitivně, že je od nás. Fandíme mu na dálku,“ pousmál se starosta obce Pavel Myslivec. Jedna z hvězd nároďáků se hrdě hlásí k obci na pomezí opavského a ostravského okresu.

„To víte, že nás to potěšilo. Poté, co si Češi zajistili postup na šampionát, věnovali jsme mu i článek ve zpravodaji. Málokdo ví, že má u nás baráček a je stále naším občanem,“ říká s pyšným tónem v hlase starosta. „Až dorazí domů, něco pro něj připravíme,“ řekl nejvyšší představitel obce.