„Skončilo mi angažmá v Španělsku a řešil jsem, jakým směrem by se měla dát má kariéra. Existovala i varianta, že zůstanu i v další sezoně v zahraničí,“ řekl na úvod David Zach. „Poté, co se ale ozval z Opavy Petr Czudek, nebylo, co řešit. Opava je výbornou basketbalovou adresou, svou práci dělá dlouhodobě dobře,“ podotkl nový člen BK Opava. Ke své roli v klubu řekl: „Budu plnit roli asistenta u prvního týmu a vedle toho i pracovat u mládeže.“

Dolní Benešov začne MOL Cup v Polance. Foto: Petr Krömer
MOL Cup zná svůj jízdní řád, Dolní Benešov do Polanky

David Zach sám v minulosti basketbal hrával, trenérsky pracoval ve Spartě. „Po devíti letech jsem cítil, že potřebuji změnu. Má tehdejší přítelkyně získala angažmá ve Španělsku. Vyrazil jsem s ní, že si zkusím něco taky najít, což se mi povedlo,“ poznamenal osmadvacetiletý trenér. V Gironě v Katalánsku trenér tým mužů do jednadvaceti let. „Hráli jsme regionální ligu, byla to amatérská soutěž. Vedle toho jsem vedl i individuální tréninku a pracoval u žákovského týmu. Těmi to třemi pracemi jsme si vydělával na živobytí,“ přiblížil svou španělskou zkušenost.

Na práci v Opavě se těší. „Opavě jsem vždy fandil, líbí se mi její česká cesta, kterou se vydala. Angažmá zde beru jako velkou výzvu,“ podotkl David Zach, který vedle klubové úrovni působí i ještě jako asistent u reprezentační šestnáctky.