Přijedou svalovci obojího pohlaví například ze Švédska, z Rakouska, ze Slovenska, z Pobaltí a kvalitní zastoupení bude mít letos Chorvatsko i Polsko.

„Chorvatsko posílá velmi kvalitní dvojici. Petar Klančir nedávno vyhrál amatérskou Olympii v Praze, a dostal se tak k profesionálům. Zrinka Fiser, která v minulosti dvakrát v Opavě vyhrála, se vrátila po druhé mateřské a na jaře se stala mistryní Evropy," přibližuje chorvatské borce ředitel soutěže Stanislav Pešát.

Divákům se účastníci představí od 17 hodin ve Slezském divadle.

bohatý bude už od 10 hodin i doprovodný program, do kterého se může zapojit veřejnost. Jde například o závod v běhu ulicemi Opavy nebo o běh na 10 kilometrů a kratší tratě, spolupořádaný Jiřím Sýkorou.

Ten stojí i za Opavskou mílí. Novinku představuje orientační běh (chůze) v obchodním centru Breda&Weinstein. Podle kategorií v něm mohou závodit děti, dospělí, senioři i handicapovaní.

„Patronaci nad touto soutěží převzal opavský Rotary club a na vítěze čekají zajímavé finanční a věcné odměny," slibuje Stanislav Pešát případným zájemcům. Akce se zúčastní i studenti z Indie, Austrálie a Brazílie, kteří jsou v Opavě na rotariány organizovaném výměnném pobytu.

Další část doprovodného programu vyplní ukázky méně známých, ale o to atraktivnějších sportů. Na své si přijdou i příznivci tradičních aktivit, jako jsou mimo jiné páka nebo přetahování, a představí se též nejlepší amatérští i profesionální strongmani, kteří budou mít v Opavě poslední ligové kolo.

Celou soutěž bude i letos natáčet Česká televize a záznam odvysílá na sportovním kanálu ČT Sport v několika reprízách. (jih)