Áčko si na Vítkovice překvapivě moc nevěřilo. Poslední vzájemný zápas skončil přestřelkou a vítězstvím ostravského celku 8:5. Už první třetina naznačila, že půjde o vyrovnané utkání. Šance se střídaly na obou stranách, ale gólmani měli výrazně navrch nad střelci.

I proto svítilo po první siréně na ukazateli skóre stále 0:0. Od druhé části začali vítkovičtí hráči působit zakřiknutým dojmem, naopak Opava se stále více osmělovala. Překvapivě výborně, po předchozích nepříliš přesvědčivých výkonech, zahráli obránci P.E.M.Y.

Hráli zodpovědně dozadu a přesně rozehrávali. První branku vstřelili v polovině utkání Opavští. Dorážkou se prosadil kapitán Přemysl Novák. Do dvou minut bylo vyrovnáno. Ostravský útočník střelou ze střední vzdálenosti trefil přesně horní růžek.

Poslední třetina se nesla v duchu hesla: Kdo dá gól, vyhrál. Bojovalo se o každý míček. Oby týmy chtěly strhnout vítězství na svou stranu, potvrzovaly, že patří k naprosté špičce soutěže. Nakonec se radovala P.E.M.A. Jan Dzida vybojoval ztracený míček a nezištnou přihrávkou našel Jiřího Košťálka, který se trefil poprvé v sezoně a hned zlomil Vítkovice.

„Manšaft podal zodpovědný výkon, prakticky bez chyb. Skvěle zahráli obránci. Ale v podstatě celý tým makal na sto procent. Tímhle vítězstvím jsme se zase vyšvihli na čelo tabulky o dva body právě před Vítkovice, snad už se nám to podaří udržet,“ chválil tým gólman Petr Sedlář.

B-tým se střetl ve svém prvním utkání s posledním Zábřehem A. Hráči béčka, jako nováčci, si užívají každý zápas a zatím sbírají zkušenosti se hrou v pěti na velkém hřišti. Už si v dosavadním průběhu 1. ligy veteránů připsali dvě vítězství, ale tentokrát na Ostravské nestačili. Od počátku chyběl pohyb, hra byla statická. Nebyli si schopni přesně přihrát a málo stříleli.

Za celý zápas nevyslali na soupeřova brankáře ani deset střel, a to je zoufale málo. Zábřeh se po několika vstřelených gólech uklidnil a začal Opavu přehrávat. Jeho hráči předvedli nevídanou střeleckou produktivitu. Spadlo jim do branky prakticky skoro vše. Skóre se zastavilo na výsledku 2:7 z pohledu Opavy.

„Bylo to o proměňování šancí. Máme špatný pohyb, útočníci si nenabíhají, bojíme se střílet, ale to se časem poddá,“ hodnotil brankář Bronislav Chládek. Obě opavská mužstva se pak utkala ve vzájemném souboji.

Bratrovražedný boj se vedl v naprosto přátelském duchu.

„Jsme jeden tým, trénujeme spolu, dobře se známe, takže zápas byl hodně džentlmenský,“ uvedl Petr Sedlář. I přes srdnatý výkon gólmana B-týmu, který pochytal neuvěřitelné množství, béčko hrálo jakoby bez duše.

Oproti jiným zápasům, kdy bojují o každý míček, byli odevzdanýmsoupeřem. „Od třetího gólu už nebylo o co hrát. Kluci to víceméně vzdali. Párkrát zahrozili z ojedinělého protiútoku, ale jinak nepředvedli nic,“ vyprávěl své postřehy brankář áčka Petr Sedlář, který vychytal první nulu v sezoně.

(hab)