Basketball vstoupil do zápasu fantasticky. Za první půli povolil hostům nastřílet pouze 26 bodů. „Podobně dobrý vstup jsme měli už minulý týden. Pečlivě jsme se na soupeře připravovali. Hlavně na podkošového Blažka, při jehož bránění hráči podali vynikající výkon,“ uvedl asistent trenérky Jiří Hofírek.

Hostující kouč David Klapetek naopak po utkání kroutil nevěřícně hlavou. „Byli jsme naprosto špatní v útoku. Trápíme se,“ suše konstatoval.

Po půlce utkání Opava zabrala a v závěrečné čtvrtině stahovala brněnský náskok. Domácí borci ale důležitý výsledek ubránili až do konce. „Udrželi jsme soupeře na 61 bodech, což není špatné. Mrzí mě, že jsme nezahráli tak dobře už předtím v Pardubicích,“ vysvětloval Hofírek.

Brňané se po vítězství drží na osmém místě. Opava se v tabulce pohybuje o dvě příčky nad nimi.

Tomáš Valaškovčák

Basketball Brno - BK Breda & Weinstein Opava 71:60 (17:15 40:26 56:38)
Body: Sedmák 15, Holloway 14, Reinberger 11, Maio 9, Castleberry 8, Gajdošík 5, Norwa 4, Šmíd 3, Kysela 2 - Šiřina 14, Čarnecký 11, Brliť 10, Dihel 7, Blažek 6, Vaňák 5, Štec 4, Miklósik 3. Trojky: 6:5. TH: 12/7 : 20/13. Chyby: 19:14. Rozhodčí: Dolinek, Galajda, Karásek

Jiří Dihel: Doskok nám stále nefunguje

Čekaly se dva body, namísto toho se dostavila další hořkost z porážky. Opavští basketbalisté neuspěli ani na palubovce Brna. Domácí zvítězili 71:60 a jenom prohloubili krizi Slezanů.

Už samotný začátek utkání musel hostující fanoušky vyděsit. V lecčem se opakoval scénář z utkání s Děčínem. Opava se soupeřem držela pár minut krok, pak ale odpadla a Brněnští jen navyšovali svůj náskok. „Hráli jsme špatně v obraně. Brno trestalo naše chyby. Nepovedený výkon,“ hodnotil pivot hostů Jiří Dihel.

Ve prospěch opavského týmu přitom hovořily statistiky. Na Brno totiž dlouhodobě umí, tentokrát však šla čísla stranou. „Nijak se na to neohlížíme. Do každého zápasu nastupujeme se stejným záměrem. Chceme vyhrát,“ pokračoval.

Trenér David Klapetek dal Jiřímu Dihlovi prostor ve druhém poločase. Jeho svěřenec se mu odvděčil sedmi body a i díky němu se hra hostů zvedla. „Se svým výkonem mohu být spokojen, ale celkově je to k ničemu, jelikož jsme prohráli. Na konci se náš celek bodově snažil soupeře stáhnout, ale blíže než na jedenáct bodů se nedostal,“ doplnil hráč s číslem čtyři.

Opaváky potkal podobný osud jako při duelu s Děčínem. Severočeši si místy budovali až třicetibodové vedení. V Brně to nebylo o mnoho jiné. „Pro hráče je to deprimující, ale osobně jsem zažil zápas, kdy se prohrávalo o pětatřicet bodů, a přesto jsme otočili. Největší problémy nám dělal Reinberger a Sedmák. Společně s Hollowayem také nastříleli nejvíce bodů,“ poukázal Jiří Dihel.

Klapetkova družina se zase potýkala se stejnými problémy. Nedokázala si postavit ideální útok a v defenzivě hořela. „Je pravda, že jsme opět dojeli na obranný doskok. V tomto ohledu musíme zabrat,“ potvrzoval opavský pivot.

Opava se k dalšímu soutěžnímu klání postaví až v příštím roce. Osmého ledna doma hostí Svitavy, které se pohybují na úplném chvostu tabulky Mattoni NBL. „Musíme v tréninku na sobě ještě víc zamakat. Jestli neporazíme Svitavy, nevím, nad kým bychom už měli zvítězit,“ upozorňoval Jiří Dihel.

Nejen pro něho byl páteční duel s Brnem před kamerami České televize specifický. Na straně soupeře totiž nastoupil Dihlův velký kamarád a do minulé sezony i spoluhráč Viktor Cvek. „Jsme velcí přátelé. Stále se scházíme. Na palubovce ovšem jde kamarádství stranou. Každý chce, aby vyhrál jeho tým,“ uzavřel.

Petr Dušek