Zaplněná hala Tatran, ve které byl, ale nejvíce slyšet opavský kotel, viděla smrtící začátek v domácím podání. Burkeho a Palyzova trojka poslala Ostravu do jedenáctibodového trháku. „Začátek nám tvrdě nevyšel,“ zlobil se trenér David Klapetek.

Z tribuny to vypadalo, jako by Opavští hráli bez zájmu, prostě jim chyběla jiskra. „Venku hrajeme špatně. Nevěříme si tolik,“ přiznal Klapetek. Jeho svěřencům nešla vůbec střelba, a to mnohdy zakončovali i z lehkých pozic. „Je to škoda, Ostrava až zase tak lepší nebyla. Bohužel nám tam nespadlo, na rozdíl od domácích, téměř nic,“ kroutil hlavou slovenský křídelník Branislav Brliť.

Jestliže v předchozích zápasech zdobila hru Opavy dobrá obrana, v Ostravě tomu tak nebylo, třeba takový Spagrud rozšiřoval svou střeleckou bilanci až příliš lehce.

Na začátku druhého poločasu se sice hosté nadechovali k lepším zítřkům, vedení domácích stáhli na deset bodů. Dvě trojky udělali Kratochvíl se Štecem, mimochodem první hostující v tomto duelu. Jenomže z této distance přesně střílí i veterán Marek Stuchlý, který vzal hostům definitivně vítr z plachet.

Opavě, na rozdíl od domácích, vůbec nezahráli rozehrávači. Jak Čarnecký, tak Šiřina zůstali v sobotu daleko pod svým standardem. „Ostrava vyhrála zcela zaslouženě. My jsme prostě na ni dnes neměli. Snad dvakrát jsme se přiblížili na deset bodů, více nám ale soupeř nedovolil,“ uznal Klapetek.

„Jsme rádi, že se nám podařilo Opavě oplatit porážku z minulého zápasu, škoda, že jsme nepřidali ještě nějaký ten bodík navíc,“ usmíval se trenér NH Ostrava Zdeněk Hummel. „Porážka určitě mrzí, také kvůli fanouškům, dnes nám v Ostravě vytvořili domácí prostředí, bohužel my jsme se jim odvděčili takovýmto výkonem,“ sypal si popel na hlavu Braňo Brliť.

NH Ostrava - BK Opava 90:75 (25:14, 48:30, 65:54)
Body: Spagrud 20, Mason 19, Palyza 14, Burke 11, Stuchlý 10, Trybański a Stehlík po 7, Číž 2 – Blažek 25, Štec 15, Kratochvíl a Čarnecký po 9, Brliť 6, Šiřina 5, Dygrýn 4, Vaňák 2. Rozhodčí: Vrážel, Kurz, Večeřa. Fauly: 29:28. TH: 33/23:25/18. Trojky: 7:3. 5 chyb: 34. Stuchlý, 39. Spagrud, 39. Stehlík – 37. Dygrýn. Diváci: 1423. Nejlepší hráč: Spagrud.

Opavští fanoušci? Klobouk dolů!

Jestliže v sobotním derby na palubovce ostravské haly Tatran kraloval domácí tým, v hledišti tomu bylo naopak. Opavský kotel se pořádně činil, byl slyšet jenom on, a to i v okamžicích, když už bylo o osudu zápasu rozhodnuto, prostě opavský fanoušek vyhrál na celé čáře.

„Když si odmyslím halu, myslel jsem si, že hrajeme doma, naši fanoušci nám v Ostravě vytvořili domácí prostředí,“ rozplýval se slovenský křídelník Branislav Brliť. „Škoda, že my jsme se jim výkonem příliš neodvděčili. Za týden proti Děčínu se pokusíme o nápravu,“ slíbil Brliť.

„Doma hrajeme dobře, vždy nás ženou fanoušci, hnali nás i dnes, nevím, proč nám to nešlo. Každopádně fandům děkujeme,“ přišel se svým postřehem Jakub Blažek.