Stačí vzpomenout OH 1936. Čtyři zlaté medaile vybojoval legendární Jesse Owens. Před devíti lety zase na modrém tartanu zářil fenomenální Usain Bolt.

Opusťme ale historii.

Nikola Ogrodníková
Kolena se mi nerozklepou, hlásí před ME oštěpařka Ogrodníková

Mistrovství Evropy napíše svůj čtyřiadvacátý díl. Nově však patří do multišampionátu. Jeho další disciplíny gymnastika, cyklistika, veslování, triatlon a golf probíhají v Glasgowě. Ale královnou sportů je atletika, a tak největší pozornost bude zaměřena do Berlína. Ve hře bude padesátka závodníků. Šéftrenér Tomáš Dvořák by si přál ještě širší tým. „Někomu zabránilo ve startu zranění, což se stane vždycky,“ poznamenal.

Na cenné kovy zaútočí spíš matadoři

Čeští atleti na čtyřech posledních ME.Zdroj: DeníkI tak budou čeští atleti útočit na medaile trojúhelníkového tvaru. „Tabulky se sice na šampionátech mažou, ale úplně do koše nejdou. Máme pár želízek, ale víc po mně nechtějte. Nejsem Sibyla, abych věštil z křišťálové koule,“ pokyvoval hlavou Dvořák.

Světová rekordmanka oštěpu Barbora Špotáková minulý měsíc porodila druhého syna, a tak bude šampionát sledovat u televizní obrazovky. Její výběr disciplín je předem daný.

„Těším se hlavně na Nikolu Ogrodníkovou,“ zmínila svou nástupkyni, která letos patří k nejlepším na světě. „Samozřejmě si nenechám ujít chlapský oštěp. Zase by to mohl být německo-český souboj jako loni na mistrovství světa v Londýně.“

České úspěchy se dají očekávat hlavně od zkušenějších atletů. „Jsem ale rád, že se objevují nová jména. Jen doufám, že nástup mládí bude pokračovat a že nevymřeme,“ přál si bývalý slavný desetibojař.

Zlatá tretra Ostrava 2018, Pavel Maslák
Maslák před ME v Berlíně. Neběhám jako dřív. Asi stárnu

Za dva roky touto dobou budou vrcholit OH v Tokiu. Bude tam mít někdo z nastupující generace šanci? „Na Japonsko cílí hlavně matadoři, ale z mladíků se tam někdo objeví. Právě proto na evropských šampionátech dáváme prostor většímu počtu závodníků,“ připomíná Dvořák.

Novinkou berlínského ME bude závod chodkyň na 50 kilometrů, což může být pro slabší pohlaví namáhavá disciplína. Jenže emancipace a důraz Mezinárodního olympijského výboru na genderovou vyrovnanost přináší i takové paradoxy.

Němci udělají skvělou atmosféru

Již dopředu bylo jasné, že se v Německu nepředstaví ruský tým, pro nějž kvůli státem řízenému dopingu dál platí suspendace. O medaile ale budou stejně jako už několikrát usilovat „prověření“ závodníci pod neutrální vlajkou. Největšími hvězdami jsou výškařka Maria Lasickeneová a překážkář a Sergej Šubenkov. Jejich start je podmíněn testováním mimo ruský antidopingový program.

Nehledě na sportovní politiku slibuje Berlín velký zážitek. „Čeká nás krásný šampionát včetně atmosféry, jakou umějí Němci udělat. Věřím, že se s tím svezeme a z berlínského rybníčku něco vylovíme,“ dodal Tomáš Dvořák.

Zlatá tretra 2018, 13. června 2018 v Ostravě. Na snímku Petr Frydrych.
Frydrychův styl. Zase na poslední chvíli. Zase medaile?