Basketbalová Opava začala v pondělí přípravu na nový ročník. K týmu se připojil už i trenér Petr Czudek, který jako hlavní kouč vedl reprezentační dvacítku na mistrovství Evropy.

Na rozdíl od svých oveček tak zatím volno ještě neměl. Slezané nyní absolvují kondiční blok pod taktovkou Michala Kociána, kondičního specialisty, který připravuje i Nymburk.

„Spolupráce s Michalem je pro kluky přínosná, mají s ní dobré zkušenosti i z minulosti," podotkl opavský kouč, který za pozitivum považuje návrat marodů Radima Klečky a Václava Bujnocha a který také věří, že hře jeho týmu pomůže angažování rozehrávače Radovana Kouřila. Více už s úspěšným trenérem v následujícím rozhovoru.

Vrátil jste se z mistrovství Evropy dvacítek, už jste dokázal přepnout na klubový basket?

Bylo to rychlé. V pondělí jsme přiletěli, v úterý jsem měl už první trénink s klukama. Máme zahajovací týden. Hlavní gro nyní padá na kondičního trenéra Michala Kociána. Musím přiznat, že únava z Evropy na mě začala doléhat až nyní. Teď to začínám vstřebávat. Naštěstí přípravu mám nyní rozdělenou s Michalem, dělám tak jen část věcí, není to tak velká nálož. Ještě mě čeká týdenní dovolená, kdy chci plně dobít baterky, ať se můžeme naplno pustit do další sezony.

Na prvních trénincích chybí Jakub Šiřina s Rostislavem Dragounem, proč?

Oba jsou reprezentanti, dostali dva týdny volno. Kuba hrál kvalifikaci, Rosťa mistrovství Evropy dvacítek. K týmu se oba připojí v pondělí.

Naopak trénují marodi z loňské sezony, a to Radim Klečka a Václav Bujnoch, což jsou velká pozitiva…

(usměje se) Radim Klečka konečně ve sportovním, což je velmi pozitivní. Společně s Vaškem se nám tak vracejí dva hráči po roční pauze. Je nás dvanáct, doufám, že nám toto číslo vydrží a v tomto počtu budeme trénovat, navíc se s námi připravuje i Ondra Kukla z béčka.

Jak se zatím zapracovává do týmu nová posila Radovan Kouřil?

Myslím si, že úplně v pohodě. Radovan ostravské kluky zná z mládežnických kategorií.

Máte najednou tři rozehrávače…

Uvidíme, kdy se Radim úplně naplno zapojí, protože pauza, kterou měl, byla dlouhá. Byly doby, kdy jsme měli tři rozehrávače, ale také žádného. Rozehrávačů není nikdy dost.

Kondiční přípravu má pod palcem Michal Kocián, loni jste chodili na Cross Fit, ten nyní úplně vypadl z tréninkového repertoáru?

Loni jsme ho do přípravného bloku zařadili, kluci byli rádi za změnu. Letos jsme se vrátili k tomu zajetému z minulosti, což je příprava pod Michalem Kociánem, a kondiční přípravu má pod palcem tedy on.

Běhat venku tak opavské basketbalisty neuvidíme?

Někdy možná vyběhneme, ale jen proto, abychom si vyčistili hlavu během sezony. Veškerá příprava se bude odehrávat v hale.

Čeká vás porce přípravných zápasů, vypadá to, že soupeři jsou téměř totožní jako loni…

Tradičně hrajeme proti týmům, které jsou blízko nás, to znamená NH Ostrava a Prostějov. K tomu přibyly Svitavy, s kterými máme dobrý kontakt, navíc cesta není daleká. Přibyl turnaj v Levicích, kam jsme jezdili v minulosti hrávat. Máme porci deseti zápasů, což jsem si představoval. Kluci přece jenom raději hrají, než trénují a zápas je nejlepší trénink.

Máte v přípravě dvanáct hráčů, je možné, že se objeví ještě nějaká posila?

Nějaké okénko, o kterém se bavíme, máme, jedná se o pivota. Spíše to ale vypadá, že budeme hrát v sestavě, která nyní trénuje.

Tenhle tým sílu má, souhlasíte?

Chceme mít naši hru položenou na dobré partě, na velké bojovnosti a na tom, že kluci jsou dlouho spolu a jsou sehraní. Přišel Radovan Kouřil, od kterého si slibujeme kreativitu v útoku, ať to není jen na Kubovi Šiřinovi. Věřím, že nám to sedne a bude klapat.

Opavští hráči v přípravě: Martin Gniadek, Radim Klečka, Václav Bujnoch, Jakub Blažek, Filip Zbránek, Viktor Cvek, Kryštof Vlček, Radovan Kouřil, Luděk Jurečka, Miroslav Kvapil, Ondřej Kukla, v pondělí se k týmu připojí Rostislav Dragoun a Jakub Šiřina.

Soupeři Opavy  v přípravě:
23. 8.: BK Opava Nová huť Ostrava (17.30)
25. 8. Prostějov BK Opava (18.00)
30. 8.: BK Opava Prostějov (17.30)
1. 9.: Nová huť Ostrava BK Opava (17.30)
6. 9. Svitavy BK Opava (18.00)
8. 9.: BK Opava Levice (17.30)
13. 9.: BK Opava Svitavy (17.30)
16. 18. 9.: Turnaj Levice